De op en top Britse kunstenaar Maggi Hambling schildert het liefst mensen maar portretteerde zichzelf ooit als aap. Veel van haar portretten zijn te zien in de National Portrait Gallery in Londen.

Op zaterdag 7 oktober wordt in Kunstuur de documentaire Brilliant Ideas - Maggi Hambling uitgezonden. Te zien om 17:40 op NPO 2. De uitzending is dan ook hier terug te kijken.

Controverse

Ook maakt ze beeldhouwwerken, haar bekendste zijn A conversion with Oscar Wilde in Londen en een groot stalen werk op het strand wat is opgedragen aan componist Benjamin Britten. Beide werken riepen nogal wat controverse op. En zelf is ze ook niet vies van een relletje.

Dode mensen schilderen

Er werd geschokt gereageerd op haar tekening van haar dode vader in zijn kist. Ook haar moeder tekende ze naar diens dood. Daarover zei Hambling dat haar moeder toen ze nog leefde moeilijk te schilderen was, omdat ze niet stil kon zitten. ‘Nu kon ze nergens heen’. De kritiek op die tekeningen begrijpt ze niet: ’Ik snap niet dat iedereen het zo raar vindt dat ik het prettig vind om mensen in hun grafkist te tekenen. Ze bevinden zich straks onder de grond, het is de laatste keer dat je ze ziet'.

Tekenen met verf

Hambling staat bekend om haar intieme portretten van bijvoorbeeld Stephen Fry, maar meer recent schilderde ze ook zeegezichten. Het lijkt alsof Hambling tekent met verf, maar ze maakt altijd eerst tekeningen voordat ze verft. Naast sculpturen en portretten stapte ze een tijdje geleden ineens over naar het schilderen van de zee, voor haar een grote inspiratiebron en een metafoor voor leven en dood. Over deze plotse verandering van onderwerp zei ze: 'Het onderwerp koos mij.'

blockquote
Wanneer ik aan het werk ben leef ik het meest. De rest van het leven is een soort schijnvoorstelling 
Maggi Hambling

Ze was 14 toen ze haar talenten ontdekte en kreeg les van twee artistieke leraren die zelf ook kunst maakten. Van hen leerde Hambling dat ze van haar werk moest gaan houden, haar werk was haar beste vriend. Ze krijgt in haar latere carrière veel verzoeken voor een portret, maar met de gedachte van het ‘houden van je werk’ weigert ze ook opdrachten. Zo weigerde ze een portret te maken van Margaret Thatcher. 

De documentaire Brilliant Ideas - Maggi Hambling behandelt ook de tentoonstelling Touch, waarin zowel het vroege werk als recenter werk van de kunstenaar te zin is. De tentoonstelling laat zien dat de kern van het kunstenaarschap van Maggi vooral bij het tekenen ligt. 

Deel dit artikel