In het Centraal Museum in Utrecht kun je je modehart ophalen bij de tientallen topstukken van één van de meest toonaangevende modeontwerpers van Nederland: Jan Taminiau.

Naast de creaties die al in het bezit zijn van het Centraal Museum, zijn in deze tentoonstelling bijzondere bruiklenen uit privéverzamelingen en het atelier van JANTAMINIAU te zien. En als klap op de vuurpijl krijgen bezoekers ook toegang tot een nieuwe collectie couturestukken die in deze tentoonstelling in première gaat.

blockquote
Het belooft een heel verrassende en persoonlijke tentoonstelling te worden.
Directeur van het Centraal Museum Bart Rutten over de nauwe samenwerking met Jan Taminiau

Klassiek en experimenteel: Máxima, Beyoncé en Lady Gaga

Jan Taminiau mixt het vrouwelijke en klassieke met het conceptuele en experimentele. Dat vertaalt zich door in zijn gebruik van traditionele, ambachtelijke handwerk en productietechnieken gecombineerd met originele materialen en stofbewerkingen. Met zijn label JANTAMINIAU dat hij in 2004 oprichtte raakte hij snel geliefd bij klanten over de hele wereld. Zo maakte hij voor Máxima de donkerblauwe jurk die ze droeg tijdens de  inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Deze is net als een paar glimmende schoenen voor Beyoncé en het kleedje voor Lady Gaga op de tentoonstelling te bewonderen.

Toch draait de tentoonstelling niet alleen om de creaties van Taminiau, maar het neemt je ook mee in het ontwerp- en denkproces. Hoe komt een jurk tot stand en wat zijn de inspiratiebronnen van de modeontwerper? Zo is de werktafel die hij sinds het begin van zijn carrière gebruikt in het museum gezet. 

Kunstuur maakte een Jan Taminiau Special waarin collega modeontwerper Mattijs van Bergen en hoofredacteur Cecile Narinx van Harper’s Bazaar de vraag beantwoorden wat nou typisch de signatuur van Taminiau is. En uiteraard vraagt presentator Lucas De Man het de maestro zelf in zijn Baambrugse studio en showroom.

Kunstuur Special: Jan Taminiau

Tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt

Het Centraal Museum heeft geprobeerd ook de tentoonstelling zelf op een bijzondere manier neer te zetten. Daarvoor hebben ze de hulp van stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt ingeroepen. 

blockquote
Met Maarten Spruyt willen we een spectaculaire en onconventionele modepresentatie neerzetten.
Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum

Maarten Spruyt werkte jarenlang als stylist met de groten van de modewereld: fotografen Carli Hermès, Mario Testino en Erwin Olaf. In de jaren negentig ontwikkelde hij zich tot succesvol tentoonstellingsmaker en werkte hij voor onder meer het Centraal Museum, het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum, Boijmans Van Beuningen en het Gemeentemuseum. Zijn achtergrond als stylist inspireert hem tot het gebruik van technieken uit de mode en reclame om de museumbezoekers te verleiden.

Close Up zond eind 2017 een documentaire over Maarten Spruyt uit: Maarten Spruyt – Tentoonstellingsmaker/Stylist. Eenheid in Veelheid.

Documentaire over Maarten Spruyt

De tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections is te bezoeken van 21 april tot en met 26 augustus 2018 in het Centraal Museum in Utrecht.

Deel dit artikel