Kunstenaar Wendelien van Oldenborgh vertegenwoordigt Nederland tijdens de 57e Biënnale van Venetië. Na een ‘open call’ van het Mondriaan Fonds werd uit maar liefst 68 plannen het bijzondere voorstel van Wendelien en curator Lucy Cotter gekozen.

Wendelien maakt indrukwekkende films over maatschappelijke gebeurtenissen die onderdrukt of vergeten zijn. In haar films en installaties is er ruimte voor een diversiteit van perspectieven en stemmen. Ze maakt geen documentaires, waarvoor ze wekenlang materiaal schiet, maar filmt op één of twee momenten waarbij haar ideeën, de mensen en de plaats samenkomen. In drie nieuwe werken legt ze de onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis bloot. Delen die volgens Van Oldenborgh belangrijk zijn om mee te nemen in de ontwikkeling van een nieuw nationaal zelfbeeld. Presentator Lucas De Man bezoekt haar in haar Rotterdamse atelier en vraagt naar haar plannen voor Venetië.

Selectieprocedure

Het plan van Wendelien en Lucy is gekozen uit 68 plannen, naar aanleiding van een open oproep van het Mondriaan Fonds om plannen in te dienen voor de Nederlandse inzending van de 57ste editie van de Biënnale van Venetië in 2017. Het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, is verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending naar de Biënnale van Venetië.

Gouden Piramide

Daarnaast een portret van de winnaar van de Gouden Piramide, dé Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur. Het Xenia hospice voor jonge mensen in Leiden werd door de jury met 50.000 beloond. Volgens rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade ‘ademt het Xenia-huis de onnadrukkelijkheid van een opdrachtgever en een architect die begaan zijn met hun missie’.

Deel dit artikel