Door een flinke hoosbui lopen, maar niet nat worden. De kunstinstallatie Rain Room lijkt natuurwetten te tarten. Terwijl het keihard regent en plenst, blijf je -terwijl je er dwars doorheen loopt-, kurkdroog.

De maar liefst 465 vierkante meter grote installatie is een idee van het Londense kunstenaarscollectief Random International en bezorgde hen wereldfaam. De installatie staat momenteel in het Los Angeles County Museum of Art, maar was eerder ook te zien in onder andere het MoMA in New York en de Barbican in Londen. 

Random International

Het kunstenaarscollectief is in 2005 opgericht door Florian Ortkrass en Hannes Koch. Random International heeft zich in de jaren daarna uitgebreid en werkt inmiddels vanuit studio’s in Berlijn en Londen. Koch en Ortkrass maken met hun team installaties en kunstwerken die reflecteren op aspecten van dit digitale tijdperk. Bezoekers moeten actief anticiperen op de kunst van het collectief. 

Voor Rain Room gebruikte Random International complexe technologie die vaker door het collectief wordt toegepast. De kunstenaars experimenteren met deze technologie én menselijke emoties. Maar het belangrijkste voor hen is niet de techniek, maar de magie.

+/- Human

Voor hun meest recente kunstwerk +/- Human werkte Random International samen met choreograaf Wayne McGregor. Deze choreograaf focust zich op de relatie tussen lichaam en geest, wetenschap en kunst en tussen mens en kunstmatige intelligentie. 

Voor +/- Human worden de bewegingen van vijftien dansers gevolgd door computergestuurde zwevende bollen. Het publiek kan om de dansers lopen om alle bewegingen van mens en machine te volgen. Volgens de New York Times is het meest interessante aan dit kunstwerk, dat het lijkt alsof de zwevende bollen de dansers leiden, in plaats van andersom. Na 40 minuten verlaten de dansers en bollen het podium, waarna de bollen weer terugkeren en het publiek wordt aangemoedigd om de bollen hun bewegingen te laten volgen. 

De bollen kunnen op basis van algoritmes zelf bedenken hoe ze bewegen. Volgens Random International laat het kunstwerk goed zien hoe mensen steeds meer gebruik maakt van algoritmes. De mens moet zich volgens het collectief steeds weer aanpassen aan de ontwikkelingen van 'intelligente machines'. 

De mens moet zich volgens het collectief steeds snel aanpassen aan voortdurend ontwikkelende autonome machines, waarvan de aanwezigheid vaak niet of nauwelijks merkbaar is. Met +/- Human wilden Random International en Wayne McGregor welk fysiek en emotioneel effect dit heeft op mensen. 

Bekijk de uitzending van Kunstuur over Random International

Deel dit artikel