De Zuid-Koreaan U-Ram Choe (1970) creëert ingewikkelde en prachtige kunstwerken. Biologie, wiskunde, robotica en engineering: alles komt samen in zijn sculpturen en installaties.

Vroeger wilde U-Ram eigenlijk elektrotechnicus worden, maar hij kon niet naar de technische universiteit omdat hij dramatische cijfers haalde voor wiskunde. Zijn artistieke ouders stelden toen voor om naar de kunstacademie te gaan. Daar ontdekte U-Ram zijn talenten. Hij begon met het maken van sculpturen van klei, en 'vergat toen meteen zijn dromen om elektrotechnicus te worden. Toen wist ik dat ik dit mijn hele leven wilde doen'. Zijn eerste bewegende sculptuur maakte hij op de kunstacademie, maar dat werk ging al na 5 minuten kapot. Toch zette hij door en niet zonder succes. 

blockquote
Ik wilde geen controle hebben over de robots
U-Ram Choe

U-Ram Choe brak internationaal door na de Shanghai Biënnale in 2006. Zijn kunst is sindsdien te zien in steden over de hele wereld, waaronder Tokio, Venetië, en New York. Zijn machine-achtige sculpturen zijn opmerkelijk - ze moeten gezien worden om het te geloven.

U Ram vertelt over zijn strijd om kunstenaar te worden en laat zien hoe hij zijn buitengewoon levensechte sculpturen maakt in Kunstuur, zondag 30 september 17:40 op NPO2. 

De ingenieur-kunstenaar

U-Ram zorgt voor een ‘ongebruikelijke aanwezigheid’ met zijn sculpturen. Een goed voorbeeld daarvan is de Scarecrow (vogelverschrikker). Deze gigantische figuur torent als een donker gevaarte met een soort enge vleugels boven je uit. Het maakt je bang, maar is tegelijkertijd fascinerend. U-Ram wordt ook wel de ingenieur-kunstenaar genoemd. Hij combineert wetenschap met kunst en zoekt de grenzen op van de beleving van sculpturen. Koud staal wordt omgetoverd in iets dat leeft en mooi is. 

Levende organismen

U-Ram behandelt elk kinetisch werd dat hij maakt als levende organismen. Ze krijgen een wetenschappelijke benaming en het gedrag van deze ‘soort’ wordt beschreven, net als de levensloop en welke functie het heeft in het ecosysteem van U-Ram.

De kunstenaar zegt dat hij dit doet omdat in zijn jeugd de robots in de tekenfilms die hij keek altijd gecreëerd werden door mensen. 'Die robots beschermden de aarde tegen slechterikken. Maar ik wilde geen controle hebben over de robots'.

Deel dit artikel