De Koreaanse kunstenaar Yeondoo Jung bezocht basisscholen voor inspiratie. Daar verzamelde hij tekeningen gemaakt door de basisschoolkinderen. Deze tekeningen vormden de basis voor zijn eigen fotografische werken en leverde de fotoserie 'Wonderland' op.

Jung sprak uitgebreid met de kinderen over wat ze hadden getekend en vroeg ze om hun tekening een mooie naam te geven. In totaal verzamelde hij zo 1200 tekeningen, waarvan hij zeventien als uitgangspunt koos voor zijn eigen foto’s. En dat nam Jung erg letterlijk.

Een fotografische reproductie

Hij probeerde de tekeningen één op één tot leven te wekken en was daar heel precies in. Zo maakte hij gebruik van vijf modeontwerpers om de kostuums voor de figuren te maken. Ook de verhouding uit de kindertekeningen werd aangehouden en hij gebruikte de titel die de kinderen hadden bedacht voor zijn foto’s. Bijvoorbeeld: The Magician Turned the Wale into a Flower of Miss Sparkle Sprinkles the Magic. Zo werden de kindertekeningen realiteit.

CoBrA: Kindertekeingen als uitgangspunt

Jungs ideeën lijken op die van de internationale groep schilders die zich in 1948 verenigden onder de naam CoBrA (Kopenhagen, Brussel en Amsterdam), waaronder de bekende Nederlandse schilder Karel Appel. De groep wilde zich vrij kunnen uiten op kunstgebied en ging op zoek naar oorspronkelijke vormen van creativiteit. Zo liet Appel zich net als Jung inspireren door de naïviteit van kindertekeningen. Appel wilde schilderijen maken met de onbevangenheid van een kindertekening. Jung gaat wat dat betreft nog een stapje verder en gebruikt letterlijk de tekeningen van kinderen en gebruikt hun fantasie.

Karel-Appel-Lithografie.jpg
Karel Appel - Lithografie, CODA Museum
Karel-Appel-Lithografie.jpg

Meer?

Portret van Kunstuur over Yeondoo Jung

De Appelwand van Karel Appel is een van de hoogtepunten uit de vaste collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam en is daar altijd te zien. Of neem alvast een digitaal kijkje met onderstaande video.

Altijd te Zien - Appelwand van Karel Appel

Deel dit artikel