Totaal geen geluk in de liefde en ben je al bijna dertig? Dan heb je de volgende dingen vast op meerdere familieverjaardagen gehoord: ‘’Wanneer kom je nou eens met iemand thuis?’’, ‘’Als je kinderen wilt, dan moet je wel opschieten.’’ of ‘’Het is de hoogste tijd dat jij nu eindelijk eens met iemand thuiskomt.’’

De liefde en een millennial zijn niet perse de perfecte match. Een relatie onderhouden kost veel tijd, en een millennial geeft vaak zichzelf de prioriteit. Is niet erg, maar vervolgens moet je wel iedere verjaardag - en hoe groter de familie, hoe erger het is - jezelf verantwoorden tegenover de rest van de familie. Voor hen kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Maar waarom blijven millennials zo bewust single? Tinder (die van links, rechts, oeps superlike) deed onderzoek. 

Steeds meer millennials zijn bewust single. Uit onderzoek van de datingapp, waarvoor ze meer dan 1000 singles tussen de 18 en 25 jaar hebben ondergevraagd, blijkt dat de meerderheid bewust de keuze maakt om voor een langere tijd single te blijven. Single zijn geeft hen de tijd om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden, op professioneel gebied te groeien en aan zichzelf te werken omdat ze geen relatie hoeven te onderhouden. 

Lykke gaat op een date met Milo...
... En keuzes maken voor millennials is niet altijd makkelijk (en vanzelfsprekend). 

Single zijn wordt niet negatief bevonden
Je familie ziet dat vaak anders, maar ongeveer 81 procent van de ''jonge millennial'' zegt dat ze zich niet ongelukkiger voelen zonder relatie. Zo hebben ze meer tijd voor zichzelf, vrienden en hun ambities op het gebied van school en werk. En dat is ook belangrijk. 

Bewust single voor een langere periode
Jonge mensen nemen de tijd om van het leven te genieten, om fouten te maken, en om er vervolgens van te leren. Zo geeft 62 procent aan dat het een weloverwogen keuze was om een pauze in te lassen. Het grootste gedeelte wilde gewoon meer tijd voor zichzelf, terwijl een ander deel hun studie als reden gaven voor de pauze. 

Single zijn geeft een zelfstandig gevoel
Voor vrouwen heeft de keuze om single te blijven te maken met het gevoel van zelfstandigheid. Ruim 54 procent van de ondervraagde vrouwen gaf aan dat ze zich zelfstandiger en onafhankelijker voelen als ze alleen zijn. 

Verder ook nog...

  • 24 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze niet hun 'personal space' op geven voor een relatie.
  • 35 procent geeft aan dat de datingscene beter is geworden dan vroeger. Dat komt vooral door het grote aanbod datingapps. Van die 35 procent denkt 60 procent dat andere mensen hier hetzelfde over denken.
  • Een op de drie ondervraagden geeft aan dat ze voornamelijk daten om zichzelf te leren kennen, en om uit te vogelen wat ze daadwerkelijk zoeken in hun toekomstige partner. 

Maar goed, laten we niet alle millennials over een kam scheren. Er zijn ook millennials die de draai hebben gevonden, die gelukkig met iemand zijn en nog steeds als een gek carrière maken. Om die draai te vinden, moet je jezelf vooral even de tijd geven. En hopen dat rest van de familie je die tijd ook gunt. 

Deel dit artikel