We zijn er allemaal mee bezig, social media. We scrollen, liken en snapchatten. De smartphone is verlengstuk van ons lichaam geworden. Op het eerste gezicht lijkt social media leuk en handig, maar schijn bedriegt…

Een maand lang geen seks of een maand lang geen telefoon? Deze vraag werd gesteld aan millennials door Metro. Ze hebben een enquête uitgezet met de vraag of jongvolwassenen van 18 tot 34 jaar deze vragenlijst willen invullen. En dat werd massaal gedaan, maar liefst ongeveer 2000 jongeren hebben gereageerd. En het antwoord op de bovenstaande vraag? Een maand lang geen seks.

blockquote
Millennials zijn continu hun buitenkant aan het versterken, terwijl de binnenkant eigenlijk meer aandacht nodig heeft.
Jan Derksen

Filters

Het is algemeen bekend dat we erg kieskeurig zijn over de foto’s die we op social media plaatsen. Even een filtertje overheen, dat ene vlekje wegpoetsen en dan ook nog toestemming vragen aan diegene waarmee je op de foto staat. Het is een ongeschreven regel. Maar liefst zeventig procent plaatst alleen maar een foto als deze met een filter is opgepoetst. Dit cijfer lijkt onschuldig maar het laat duidelijk zien dat de prestatiedrang en het ideaalbeeld van deze generatie hoog is. Millennials zijn continu hun buitenkant aan het versterken, terwijl de binnenkant eigenlijk meer aandacht nodig heeft.

Marijn heeft nog wat wijze woorden voor Lykke…

... Lekker dan.

Reislust

Bijna de helft van millennials (45 procent) zegt dat hun social media feed hen het gevoel geeft dat iedereen op reis is behalve zijzelf. Dit blijkt uit een onderzoek van Booking.com. Daarnaast zegt 64 procent jaloers te zijn op de reisverslagen die ze zien op hun feed. Zelfs 34 procent zegt dat ze meer reizen, zodat ze nieuwe foto’s kunnen plaatsen op hun social media.

Verder ook nog…

  • Bijna 60 procent geeft aan dat ze nooit minder leuke zaken posten.
  • 35 procent heeft vaak of weleens een post geplaatst waarvan hij of zij later spijt van had.
  • Maar liefst 83 procent die spijt had van een post heeft deze post dan ook verwijderd.
  • 15 procent zegt dat iemand anders soms een foto van hem of haar heeft verspreid waar hij of zij zich voor schaamde.

Pioniers

Social media heeft dus veel negatieve gevolgen, maar we moeten niet vergeten dat de millennials onderdeel zijn van de eerste generatie die zich in twee werelden tegelijkertijd bevindt, in de echte en de online wereld. Ze zijn dan wel onderdeel van de generatie die het meest op de telefoon zit. De generatie die lui is, narcistisch is en zich aanstelt (als we sommige artikelen moeten geloven), maar ze zijn simpelweg ook de generatie die voor het eerst op deze manier bloot legt, ze delen alles, ze zien alles.  Er is een stroom van informatie die constante feedback en oordelen van anderen bevat.  Dus ja, ze zijn druk in de weer met de smartphone maar ze stellen zich kwetsbaar op. De millennials zijn de generatie die het juiste pad, de juiste balans tussen het echte en online leven moet uitvinden en dat gaat niet zonder slag of stoot.

Deel dit artikel