Millennials zijn lui, narcistisch en egoïstisch. Deze vooroordelen worden je dagelijks om de oren geslingerd. Maar het zijn niet voor niks vooroordelen, toch?

Aart Bontekoning heeft deze vooroordelen onderzocht en opgeschreven in een whitepaper in opdracht van Appical. Hij kwam tot de conclusie dat millennials wél degelijk ambitieus zijn en hard willen werken, alleen op een andere manier dan de vorige generaties.

blockquote
De meerderheid van de Nederlandse millennials werkt méér dan 40 uur per week.
 

Vrijheid en flexibiliteit

Als millennials de vrijheid krijgen om hun werk zelf vorm te geven dan profiteert het bedrijf hiervan. Want als de millennial meer vrijheid ervaart op werk, dan wordt hij of zij gelijk productiever. Daarnaast is flexibiliteit ook een belangrijke factor. ‘Kantoortijden’ worden gezien als richtlijnen in plaats van regels. “Als we zelf onze werktijden kunnen bepalen, dan bevordert dat onze creativiteit en productiviteit”, aldus een millennial. Ook zijn millennials erg gericht op de werk-privébalans. Ze denken aan het totaalplaatje en hierdoor lijkt het soms alsof ze helemaal niet hard willen werken. Maar het tegenovergestelde blijkt waar te zijn: de meerderheid van de Nederlandse millennials werkt méér dan 40 uur per week, 42 uur om precies te zijn.

Marijn heeft haar evaluatiegesprek...

...en daar is ze goed op voorbereid.

Groeien

Millennials willen graag groeien, nieuwe dingen uitproberen, iets bijdragen aan het bedrijf en de maatschapij. Ertoe doen, dat is belangrijk. Niet voor niets zegt vijftig tot vijfenzestig procent dan ook hun baan te hebben gekozen voor de ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden. En als ze nieuwe dingen uitproberen dan willen de millennials daar ook graag feedback op, zodat ze snel verder kunnen. Hierdoor leren ze snel en kunnen ze zich snel aanpassen. Oudere collega’s kunnen dit opvatten als egoïsme en ongeduld, maar de millennial wil niets liever dan samenwerken met een ervaren collega, om zo iets goeds op te zetten. Alleen dan moeten de millennial die directe feedback wel krijgen, en niet pas in een halfjaarlijks functioneringsgesprek.

Verder ook nog...

  • Aart Bontekoning zegt dat millennials vanaf 2008 jarenlang behoorde tot de gelukkigste kinderen van de wereld.

Lui?

Millennials zijn zeker dus niet lui, narcistisch en egoïstisch. Ze werken hard op hun eigen manier en zoeken steeds nieuwe manieren om bij te dragen aan het bedrijf en de maatschappij. Als de millennials de ruimte en flexbiliteit krijgen om te bepalen wanneer ze werken, dan komt dat alleen maar ten goede. Ze weten namelijk zelf wanneer ze het productiefst zijn. Zo kan de millennial ook makkelijker de werk-privébalans in stand houden, de balans waar zij zoveel om geven. Want ze weten allemaal wel dat de generatie van nu langer moet doorwerken dan je vijfenzeventigste, misschien nog wel tot de dood. Dus waarom dan nu jezelf te pletter werken?  

Deel dit artikel