Iedereen is altijd opgelucht als het weer bijna het einde van de maand is, dat betekent dat je het weer vol hebt gehouden en je salaris (of de gulle bijdrage van Duo) bijna op je bankrekening staat. Maar vaak is dat geld ook weer zo verdwenen…

Uit het onderzoek van DirectResearch voor ABN AMRO blijkt dat millennials moeite hebben met het bijhouden van hun budget. Dit komt vooral omdat ze geen goed inzicht hebben in kleine uitgaven en bijna niet sparen. Millennials zijn impulsief en doen veel impulsaankopen. Op het moment zelf ben je er blij mee, maar als je daarna je bankrekening checkt wordt je er toch iets minder gelukkig van.

blockquote
Even een pumpkin spice latte, lekker gaan lunchen. Het is allemaal heel leuk,totdat je een keer je rekening bekijkt.
 

Contactloos betalen

Sinds je contactloos kunt betalen, geef je makkelijker kleine bedragen uit. Maar als je het allemaal bij elkaar optelt, kan het flink oplopen. Even een pumpkin spice latte,  lekker gaan lunchen of een nieuwe T-shirt halen. Het gaat zo makkelijk dat je bijna niet in de gaten hebt dat er toch wel veel geld verdwijnt van je rekening. De moedige millennial die wel een poging doet om te sparen, moet vaak halverwege de maand toch al het gespaarde geld terugstorten naar de lopende rekening. Een schrale troost, millennials sparen vaker dan Nederlands boven de veertig jaar. Meestal kleinere bedragen, maar het begin is er.

Lykke is op weg naar een sollicitatie…

…maar ze heeft geen geld voor een nieuwe fiets.

Liegen over aankopen

Millennials doen dus regelmatig impulsaankopen. Dit wordt vooral versterkt door de aantrekkende economie. Nederlanders schatten in dat 20% van al hun uitgaven impulsaankopen zijn. Ook blijkt uit het onderzoek dat millennials vaak liegen over hun aankopen, tegen anderen maar ook tegen zichzelf. Alleen tegen het einde van de maand kun je er niet meer omheen. 

Verder ook:

  • Maar liefst 53% van de millennials heeft geen goed inzicht in kleine uitgaven
  • Slechts 30% van alle Nederlanders maakt maar gebruik van tools om de uitgaven op een rijtje te krijgen

Pas op voor het 'fuck it'-gevoel

Wat kan je nu gaan doen om niet met zeventien cent op je bankrekening te eindigen? Een aantal dingen spreken voor zich: Bereken je vaste lasten per maand en bereken een budget voor kleine uitgaven per maand. Maar de belangrijkste tip is: denk na. Heb je die schoenen echt nodig? Moet je perse bij dat concert zijn? Pas op voor het 'fuck it'-gevoel waarbij je denkt omdat je toch al bijna geen geld meer hebt, een aankoop minder of meer ook niets meer uitmaakt. Als je deze tips opvolgt, kan het misschien zelfs wel zo zijn dat je iets overhoudt aan het einde van de maand.

Deel dit artikel