Klimaatverandering is in volle gang. Door de toenemende CO2-uitstoot warmt de aarde op. De millennials zijn zich daar erg van bewust, en ze doen er dan ook alles aan om duurzamer te leven, althans dat zeggen ze…

Milieu Centraal heeft onderzoek gedaan naar millennials en hoe zij staan tegenover duurzaamheid. Ze omarmen nieuwe ontwikkelingen en producten sneller dan oudere generaties, betekent dit dan ook dat ze sneller een duurzamer leven zullen gaan leiden?

blockquote
Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein
 

Duurzame levensstijl

Duurzaamheid houdt de millennials zeker bezig, maar ze omarmen een duurzame levensstijl nog niet helemaal. Ze praten er erg veel over, maar doen er nog te weinig aan. De interesse in een duurzame levensstijl is er wel; 7 van de 10 millennials willen graag informatie over hoe ze duurzamer kunnen leven. De helft van de millennials vindt het belangrijk om in het dagelijks leven duurzame keuzes te maken. Alleen ze gaan dus nog niet echt over tot actie. Maar 2% beschouwt zichzelf als voorloper en 19% geeft aan dat zij trends op het gebied van duurzaamheid redelijk snel volgen. De grootste groep millennials (48%) volgt de trends op gebied van duurzaamheid pas als deze normaal zijn geworden.

Marijn werkt als advocate op de milieuafdeling…

…maar voor Emma draait het alleen maar om geld

Reizen

Een hobby van velen millennials is reizen. Bijna de helft van de ondervraagden millennials (46%) is het afgelopen jaar minstens één keer met het vliegtuig op vakantie geweest. Maar vliegen is juist heel slecht voor het milieu. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. De meesten millennials hebben weinig behoefte aan deze informatie. Slechts vijf procent wil meer weten over minder vliegen en klimaatcompensatie.

Verder ook:

  • Een kwart van de millennials (28%) praat regelmatig over duurzaamheid.
  • In de huizen van de millennials zijn bijna 72% van alle gloeilampen vervangen door energiezuinige lampen.
  • Afval scheiden is ingeburgerd in de dagelijkse routine, millennials scheiden maar liefst 80% van alle verschillende afvalstromen.

Koplopers?

Millennials hebben verschillende aspecten van een duurzame levensstijl opgenomen in hun dagelijkse leven. Zo willen ze graag weten hoe lang zij met hun apparaten kunnen doen, met name de smartphone. Ook willen ze graag meer energie besparen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen. Daarnaast is kleding een populair thema binnen een duurzamer leven. Veel millennials geven oude kleding weg en dragen hun eigen kleding langer. Kortom ze praten erg graag over het milieu en een duurzamere levenstijl, en hebben de ‘trends’ van een duurzaam leven opgenomen in hun dagelijkse routine. Maar ze lopen qua milieuvriendelijk gedrag nog niet voorop.

Deel dit artikel