Haal de pannen tevoorschijn en maak je klaar voor een smakelijke ontdekkingsreis. Probeer deze zomerse Ik Vertrek recepten! Zoals de Spaanse zarzuela van Aadje, bereid de Franse kip anaal van Jan en Martine of geniet van de Hongaarse goulashsoep van Alex en Martina.
Laat je inspireren door deze avontuurlijke gerechten en geniet van het vakantiegevoel bij jou thuis deze zomer!
Zo maak je Aadjes Zarzuela
Aadje vertrok samen met Richard naar de Spaanse badplaats Calpe. Daar hadden ze het plan om een bed and breakfast te beginnen, geïnspireerd door de stijl van Versailles. Richard was degene die zich bezighield met klussen, terwijl Aadje de keuken bestierde. Zijn zarzuela, een eenvoudig Spaans gerecht, valt bij iedereen in de smaak. Buen provecho!
“Een heel simpel gerecht maar iedereen vindt het lekker”
Ingrediënten:
Kabeljauw of zalm, verse mosselen en bijvoorbeeld een zak kokkels (optioneel gamba's)
4 uien in ringen
2 teentjes knoflook, geperst
1 blik gepelde tomaten
1 Spaanse peper
2 tomaten
1 courgette
een scheutje vissaus
2 visbouillonblokjes
1 glas droge witte wijn
olijfolie
zout en peper naar smaak
Italiaanse kruiden
Bereidingswijze:
In een pan olijfolie doen.
4 uien in ringen licht aanfruiten. Geperste knoflook en een gesneden Spaanse peper erbij doen.
Daarna een blik met gepelde tomaten erbij doen. Italiaanse kruiden, zout, gemalen peper toevoegen. Ook een klein scheutje vissaus.
Dan 1 glas droge witte wijn toevoegen en goed roeren.
Voeg vervolgens 2 tomaten vers gesneden erbij en 1 courgette in stukken erbij.
Daarna vis naar keuze toevoegen. Ik (Aadje) gebruik meestal kabeljauw of zalm. Dus stevige vissoorten. De vis goed onder de saus dompelen...
2 visbouillonblokjes fijn malen en over de saus sprenkelen.
10 min op laag vuur laten stoven.
Als laatste verse mosselen en bijvoorbeeld een zak kokkeltjes toevoegen. Deksel weer op de pan en nog 20 min laten stoven.
Buen provecho
Zo maak je Jan en Martine's Kip anaal
Jan en Martine begonnen een nieuw leven in Frankrijk en lieten ons zien dat er naast hard werken ook heerlijk gegeten kon worden. Hun specialiteit was het bereiden van de zogenaamde 'kip anaal' en die moet je een keer geprobeerd hebben. Bon appétit!
Ingrediënten voor Kip Anaal:
1 hele kip
Plusminus 5 eetlepels vloeibare honing
35 gram kipkruiden
15 gram aardappelkruiden
500 gram zuurkool naturel
450 gram voorgekookte aardappelblokjes
200 gram gerookte spekreepjes
Rode wijn
Gevogeltestomer (wij gebruiken die van Weber, maar er zijn vast ook andere verkrijgbaar)
Om te beginnen gebruik je geen kant-en-klare kipkruiden uit een potje, maar die maak je zelf. Veel lekkerder en veel minder zout! Meng voor één kip hiervoor :
1 theelepel zout
2 theelepels pittige paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
¼ theelepel gemalen koriander
¾ theelepel knoflookpoeder
½ theelepel zwarte peper
¾ theelepel tijm
¼ theelepel chilipoeder
½ theelepel basilicum
Ook de aardappelkruiden mengen wij overigens zelf:
½ theelepel pittig paprikapoeder
¼ theelepel knoflookpoeder
¼ theelepel cayennepeper
½ theelepel kerriepoeder
1 theelepel rozemarijn
1 theelepel tijm
Snufje peper en zout
(kleine tip: maak een voorraadje van de kruidenmengsels en doe dit in goed afgesloten potten, zo kun je het veel vaker gebruiken)
Bereidingswijze Kip Anaal:
Haal de kip uit de verpakking (check even of er niet nog een zakje ingewanden in zit…) en smeer de kip helemaal in met de vloeibare honing. Vergeet hierbij de binnenkant niet!
Dan verdeel je de kruiden over de kip (ook weer de binnenkant meenemen) en laat dit minimaal twee uren in de koelkast intrekken.
Kruid de aardappelblokjes en meng die vervolgens met de uitgelekte zuurkool en de spekjes goed door elkaar en leg die in de schaal van de gevogeltestomer.
Vul de kom van de gevogeltestomer zo vol mogelijk met de rode wijn en zet de kip er bovenop. Bovenop de kip gaat de dop van de gevogelteschaal, zodat de rode wijn-dampen heerlijk in het kippetje rondgaan.
Dan gaat de kip in de barbecue, op een lage temperatuur (150 graden), en laat haar daar in ongeveer vier uren garen, met het deksel van de barbecue gesloten.
Als de kip klaar is, snijd je haar in stukken en serveer het warm.
Lekker ite!
Jan en Martine, Las Pelenos
Zo maak je Alex en Martina's goulashsoep
Bij Alex en Martina die in Hongarije een B&B, minicamping en spiritueel centrum wilden opzetten, zagen we hoe zij een authentieke Hongaarse goulashsoep boven een houtvuurtje bereidden. Een hartverwarmende soep rechtstreeks van de Hongaarse Poesta. Jó étvágyat!
Hét Goulashsoep recept van Alex en Martina
Bereidingstijd: ongeveer 2,5 uur Aantal personen: 4
Ingrediënten:
1,5 liter water
600 gram runderlappen
2 eetlepels (olijf)olie
3 uien
2 rode paprika’s
1 bospeen
300 gram aardappelen
1 teentje knoflook
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels milde goulashcrème
1 eetlepel paprikacrème
1 blokje runderbouillon
1 verse laurierblad
1 theelepel karwijzaad
1 eetlepel pepersaus.
Zout
Bereiding:
Begin met het snijden van de uien in dunne reepjes. Snijd hiernaast ook de runderlappen in kleine blokjes.
Verhit vervolgens de 2 eetlepels olie in de bogrács of ruime soeppan en fruit de reepjes ui. En voeg vervolgens de runderblokjes samen met de paprikapoeder aan de pan toe. Rooster dit enkele minuten tot dat het vlees een mooie kleur krijgt.
Voeg de Goulashcrème en de Paprikacrème aan de pan toe. Naar smaak kan er ook zout toegevoegd worden.
Giet vervolgens 1,2 liter water over het geheel. Breng het water aan de kook en voeg hierna het bouillonblokje, de knoflook en het laurierblad toe. Roer af en toe even in de pan.
Laat de pan voor de komende anderhalf uur zachtjes op een laag pitje gaar stoven totdat het vlees zacht is geworden.
Snijd de paprika’s, tomaten en de wortel in blokjes en voeg dit toe aan het geheel. Laat dit vervolgens weer een half uurtje stoven.
Snijd ondertussen de aardappelen is stukjes en gooi dit samen met de karwijzaad en de pepersaus in de pan. Laat dit 20 minuten zachtjes mee sudderen.
Ook lekker: Goulashsoep met een stuk stokbrood. Traditioneel gezien wordt Goulash vaak gegeten met brood ernaast.
Eetsmakelijk / jó étvágyat! Alex en Martina