Vast onderdeel van de finales van Maestro is het dirigeren van misschien wel één van de allerbekendste symfonieën ooit geschreven: de 'Vijfde' van Beethoven. Het begin van het stuk ken je ongetwijfeld: tam-tam-tam-tammm (het kort-kort-kort-lang leidmotief). 

Beethoven schreef de symfonie begin 19e eeuw en de première vond plaats in het Theater an der Wien, op 22 december 1808. Het werk wordt ook wel eens de ‘noodlotsymfonie’ genoemd en dat heeft alles te maken met die vier eerste noten. Beethoven zei daar ooit over: “Het noodlot klopt aan de deur.” En die introductiemuziek van Maestro? Juist, dat is 'm!

De afgelopen zes seizoenen hebben heel wat Maestro-finalisten zich gewaagd aan het grootse en bekende werk. De redactie verzamelde alle optredens en geeft jou de keus: wie dirigeerde de symfonie het allerbeste?

Sor's 'Vijfde'

Rapper Sor (Rosario Mussendijk) is de winnaar van Maestro (2021/2022) en versloeg Simone Kleinsma in een zinderende finale. Zijn 'Vijfde' van Beethoven was gewoon goed te noemen.

 Simone's 'Vijfde"

Sor ging in de finale de strijd aan met zangeres en actrice Simone Kleinsma die grote indruk maakte met haar 'Vijfde' van Beethoven.

Lucas' 'Vijfde'

Lucas Hamming was in het vijfde seizoen van Maestro (2019) de winnaar en versloeg Monic Hendrickx in een bloedstollend spannende finale. Zijn 'Vijfde' van Beethoven maakte grote indruk.

Monic's 'Vijfde

Lucas ging in de finale de strijd aan met actrice Monic Hendrickx, die na het dirigeren van Beethovens werk een staande ovatie kreeg.

Maartjes 'Vijfde'

Actrice en zangeres Maartje van de Wetering was in het vierde seizoen van Maestro (2017) één van de laatste twee overgebleven kandidaten. Ze beet zich tijdens de finale vol overgave in Beethovens werk.


Hadewychs 'Vijfde'

Maartje ging in de finale de strijd aan met actrice en zangeres Hadewych Minis, die alles op alles zette om het orkest zo goed mogelijk door de 'Vijfde' te dirigeren.


Leona's 'Vijfde'

In 2016 veroverde zangeres Leona Philippo het publiek met haar geweldige dirigeertalenten. Ook zij kreeg de opdracht om de symfonie der symfonieën te dirigeren.


Daans 'Vijfde'

Leona's medefinalist was televisiemaker Daan Boom, die het orkest op charmante wijze door het werk loodste. 

Spikes 'Vijfde'

In 2014, tijdens het tweede seizoen van Maestro, stond songwriter en gitarist Spike in de finale. Hoe sloeg hij zich door de 'Vijfde' heen?


Carlo's 'Vijfde'

Spike moest het opnemen tegen acteur Carlo Boszhard, die zich vol passie en drama op de symfonie stortte.

Lenettes 'Vijfde'

Cabaretière Lenette van Dongen stond in de allereerste finale van Maestro in 2012, waar de 'Vijfde'-traditie tot stand is gekomen.

Tanja's 'Vijfde' 

Lenettes tegenstander was actrice en presentatrice Tanja Jess. Hoe bracht ze het er vanaf?

Deel dit artikel