Op NPO 1 gaat in oktober het doek weer op voor de succesvolle show Maestro. In deze jubileumeditie staan wederom dirigerende BN’ers op de bok. Hoog tijd voor een gesprek met de presentator die het een feestje vindt om Maestro te maken.

“Ik weet nog goed welk gevoel mij bekroop toen ze mij voor Maestro vroegen. Jemig, klassieke muziek. Maar toen ik het BBC-format bekeek, dacht ik meteen: dit is leuk. En anders! Bij de BBC is het slechts één seizoen uitgezonden, bij ons scoorde de finale op het hoogtepunt 2.7 miljoen kijkers!” Presentator Frits Sissing kan niet wachten om met een nieuw seizoen Maestro te beginnen. “Ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin bij AVROTROS. Ik pas bij de publieke omroep en houd van programma’s met een diepere laag.”

blockquote
“Kandidaten staan zo'n beetje in hun nakie op het podium”
 

Feestje

De Philharmonie in Haarlem vormt het swingende decor voor Maestro, waar acht afleveringen worden opgenomen met het Orkest van het Oosten. “Omdat we er een jaar tussenuit zijn geweest, hebben mensen er misschien nog wel méér zin in. Ik in ieder geval wel. Maestro is een feestje om te maken, je ziet de orkestleider en jury soms gieren van het lachen. Eigenlijk is het vooral voor de kandidaten spannend: ze staan zo'n beetje in hun nakie op het podium met iets wat ze niet beheersen. De BN’ers stappen volledig uit hun comfortzone. Dan kun je wel eerder in een vol Carré hebben gestaan, dit is toch écht iets anders. Als presentator speel ik een verbindende rol tussen kandidaten, het orkest, de jury en het publiek, ik probeer dat cirkeltje continu aan elkaar te linken. Als dat lukt, kom je in een flow en dat zie je terug op televisie.”

blockquote
“Ik heb mensen met grote monden als kleine vogeltjes voor het orkest zien staan”
 

Muziek

Op de vraag of hij niet soms de aanvechting voelt om dat dirigeerstokje te pakken, moet Frits lachen: “Ja, dat heb ik elk seizoen wel een keer, maar dan leg ik het stokje weer snel terzijde. In het eerste seizoen had ik zeker geen deelnemer willen zijn. Inmiddels misschien wel. Door Maestro ben ik klassieke muziek gaan waarderen. Om te trainen ben ik klassieke radioprogramma's gaan luisteren en moest ik raden van welke componist de uitvoering is. Dat lukt steeds beter. Je hoeft geen die hard fan van klassieke muziek te zijn om Maestro leuk te vinden. Het programma neemt je als kijker bij de hand: we beginnen toegankelijk en populair, pas naarmate de serie vordert wordt het moeilijker."

"Sinds vorig seizoen mag ik in de muziekvergadering meebepalen welke stukken we opvoeren. Dat stemmen we voor de hele serie af. We weten alleen nog niet wie welk stuk gaat uitvoeren. Ze zijn per aflevering qua moeilijkheidsgraad ongeveer vergelijkbaar, zodat we wel eerlijk kunnen jureren, bijvoorbeeld op de hoeveelheid tempowisselingen. Van tevoren valt echt niet te voorspellen hoe de kandidaten het zullen doen. Of zich gaan gedragen. Ik heb mensen met grote monden als kleine vogeltjes voor het orkest zien staan. Zo’n groot orkest is verrassend eng. En intimiderend. 130 ogen die je aanstaren...”

Maestro zie je vanaf zondag 27 oktober bij AVROTROS op NPO 1

Deel dit artikel