Spoiler alert! In Maestro nemen Lange Frans, Stefano Keizers, Monic Hendrickx, Natasja Froger, Jörgen Raymann, Tatum Dagelet, Lucas Hamming en Ria Bremer het wekelijks tegen elkaar op in een muzikale afvalrace. Wie moest het podium verlaten en hoe gaat het nu?

Aflevering 7: Halve finale

Het was erop of eronder voor dirigenten in spe Monic Hendrickx, Tatum Dagelet en Lucas Hamming. In de tweede halve finale dirigeerden ze een technisch lastig symfonisch meesterwerk en een stuk filmmuziek, uitgevoerd samen met de vermaarde gastsolisten: harpiste Lavinia Meijer, hoboïste Pauline Oostenrijk en violiste Rosanne Philippens. De overgebleven kandidaten moesten alles op alles zetten om in de race te blijven, want in deze aflevering viel de definitieve beslissing. Wie staan er in de live finale van Maestro 2019?

Monic Hendrickx en Lucas Hamming overtuigden volgens de jury en het orkest het meest en wisten een plek in de finale te bemachtigen. Tatum Dagelet moest met de finale in zicht de competitie verlaten. 

Presentator Ab Nieuwdorp sprak in het Radio 4-programma De Klassieken met Tatum. Hoe voelt ze zich nu? Ab pleegt een stukje nazorg en praat met haar na over haar black out tijdens het dirigeren van 'Concerto for Orchestra - Deel V Finale' van componist Bartók. Beluister hieronder het geluidsfragment en bekijk daaronder de video van Tatums uitvoering.

Beluister het gesprek met Tatum Dagelet

Tatum Dagelet dirigeerde in de halve finale ook 'Main Theme' van componist John Williams uit de film Schindler's List. De jury beoordeelde haar uitvoering met drie negens. De solist van dienst was violiste Rosanne Philippens. 

Aflevering 6: Reis om de wereld

In de eerste halve finale van Maestro kruisten Lucas Hamming, Tatum Dagelet en Monic Hendrickx de degens op het muzikale strijdtoneel met als doel zoveel mogelijk punten verzamelen. Hoe meer punten, hoe groter de kans op een van de twee plekken in de grote finale op zondag 15 december 2019. Er was dus geen afvaller deze week.

Daarom sprak presentator Ab Nieuwdorp in het Radio 4-programma De Klassieken met de concertmeester van het Maestro orkest, Orkest van het Oosten: Carla Leurs. Welke uitvoering is haar het meest bijgebleven? Hoe is het om je te moeten schikken naar de kwaliteit van de deelnemers? En geven de musici de kandidaten wel eens advies of goedkeuring? Luister het geluidsfragment. 

Beluister het gesprek met Carla Leurs

Aflevering 5: Opera

Voor de vijfde aflevering van Maestro moesten de kandidaten niet één maar twee muziekstukken onder de knie krijgen. Ook kregen ze de opdracht naast het Maestro orkest, Orkest van het Oosten, een koor van negentig man en een solist te leiden. 

Stefano Keizers en Monic Hendrickx eindigen met hun jurypunten onderaan de scorelijst en stonden in de gevarenzone. Het orkest gunde Monic Hendrickx een nieuwe kans en Stefano Keizers moest zijn baton inleveren. 

In het radio 4-programma De Klassieken sprak presentator Ab Nieuwdorp met Stefano Keizers over zijn Maestro-ervaringen. Is hij een beetje bijgekomen of zit zijn vertrek hem nog dwars? Ook vertelt hij het verhaal van zijn laatste outfit, een verwijzing naar performance kunstenaar Klaus Nomi. Luister het geluidsfragment. 

Beluister het gesprek met Stefano Keizers

Stefano dirigeerde in de opera-aflevering van Maestro 'Vissi d'arte' uit de opera Tosca van Puccini. Dat verliep niet vlekkeloos. Sopraan Francis van Broekhuizen vond hem een hele lieve jongen, maar Stefano mag volgens haar het stuk nooit meer dirigeren. Bekijk de uitvoering hieronder terug.

Ook dirigeerde Stefano Keizers Verdi's 'Va, pensiero' uit de opera Nabucco, meestal aangeduid als 'Slavenkoor'. 

Aflevering 4: Songfestival

De vierde aflevering van Maestro draaide om het thema: Songfestival! Daarom stonden OG3NE, Edsilia Rombley, Ruth Jacott, Waylon en natuurlijk de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019, Duncan Laurence, op het podium van de Philharmonie Haarlem. De Maestro-kandidaten moesten niet alleen het Maestro orkest, Orkest van het Oosten, dirigeren, maar ook de zangers en zangeressen. 

Dat ging volgens de jury het minst goed bij Stefano Keizers en Ria Bremer. Ze kwamen in de gevarenzone terecht en Ria Bremer moest helaas met haar baton naar huis. 

In het radio 4-programma De Klassieken sprak presentator Ab Nieuwdorp met Ria Bremer over deze unieke ervaring, de snelheid en het acteerwerk dat er aan te pas komt en de keuze van het orkest. Luister het geluidsfragment.

Beluister het gesprek met Ria Bremer

Ria Bremer dirigeerde in de Songfestival-aflevering het nummer 'Hemel en Aarde'. Bekijk de uitvoering hieronder terug. 

Aflevering 3: Basistechniek

In de derde aflevering moesten de kandidaten laten zien dat ze de basistechnieken van het dirigeren beheersten. Hoe gaat het slagpatroon? Hoe krijg je dynamiek in de muziek? En hoe geef je de verschillende instrumentengroepen aan? Tatum Dagelet en Natasja Froger kregen de minste punten van de jury en Natasja Froger moest afscheid nemen. Gelukkig met het idee dat ze aanzienlijk beter was dan haar man René Froger die eerder aan het programma deelnam, aldus jurylid Dominic Seldis.

In het radio 4-programma De Klassieken sprak presentator Ab Nieuwdorp met Natasja over haar Maestro-avontuur: de zenuwen, haar laatste dirigeersessie en dat ze stiekem opgelucht is dat het voorbij is. Luister het geluidsfragment.

Beluister het gesprek met Natasja Froger

Natasja dirigeerde in de derde aflevering Liszts ‘Hongaarse Rapsodie nr. 2’. Bekijk de uitvoering van het stuk hieronder terug. 

Aflevering 2: Filmmuziek

Vanaf de tweede aflevering kregen de Maestro-kandidaten begeleiding. En dat was nodig, want ze gingen aan de slag met filmmuziek en het overbrengen van emoties. Stefano Keizers en Jörgen Raymann kwamen in de gevarenzone terecht en het muzikale avontuur eindigde voor Jörgen Raymann

In het radio 4-programma De Klassieken sprak presentator Ab Nieuwdorp met Jörgen over zijn ervaringen: Hoe voelt “The Day After”, waar heeft hij het laten liggen en stapt Jörgen ooit nog op de bok? Luister het geluidsfragment. 

Beluister het gesprek met Jörgen Raymann

Jörgen dirigeerde in de tweede aflevering Klaus Badelts ’He’s a Pirate’ uit Pirates of the Caribbean. Jurylid Isabelle van Keulen vond dat het leek alsof Jörgen aan het slaapwandelen was. Bekijk de video hieronder en oordeel zelf. 

Aflevering 1: De vuurdoop

In de eerste aflevering van het seizoen beklommen de acht kandidaten zonder enige voorkennis of ervaring de bok. Pas enkele uren vooraf kregen ze te horen welk muziekstuk ze moesten dirigeren. Een echte vuurdoop dus en Lange Frans redde het net niet. 

In het radio 4-programma De Klassieken sprak presentator Ab Nieuwdorp met rapper Lange Frans over zijn ervaringen op de bok. Luister het geluidsfragment.

Beluister het gesprek met Lange Frans

Lange Frans dirigeerde in de eerste aflevering van Maestro de 'Sabeldans' van componist Kachaturian. Bekijk zijn uitvoering van het stuk hieronder terug. 

De Klassieken

Elke maandag hoor je in De Klassieken één van de werken uit Maestro in z'n geheel en spreekt presentator Ab Nieuwdorp met de afvaller van de week. De Klassieken luister je van 09:00 uur tot 12:00 uur op NPO Radio 4. Het gesprek met de afvaller hoor je tussen 10:00 en 10:30 uur.

Deel dit artikel