Donderdag 4 december duiken de kandidaten samen met Stanley Burleson, Leona Philippo en Edsilia Rombley in de wereld van soul! Lees meer over de muziek en beluister de Spotifylijst.

Carlo Boszhard, Spike van Zoest en Marlies Dekkers gaan een swingende week tegemoet: met deze snelle soul- en musicalnummers zal het erg moeilijk zijn om stil te blijven staan! Samen met Stanley Burleson, Leona Philippo en Edsilia Rombley, die samen ook de backing vocals vormen, zwepen ze het publiek en de kijker op met liedjes zoals My Girl van The Temptations en een medley van Aretha Franklin.

Beluister de originele nummers van de zesde aflevering vast in onze Spotifylijst:

<br /> <br />

Of beluister de muziek online.

De muziekwerken toegelicht:

Carlo Boszhard en Stanley Burleson: ‘My Girl’ van The Temptations, uit de nieuwe Broadway musical Motown.

'My Girl' is samen met 'Papa Was a Rollin' Stone' de meest bekende en succesvolle single van The Temptations, een Amerikaanse soul, R&B en Motown-groep. Het nummer was de eerste nummer 1-hit van de groep en is laatst door het blad Rolling Stone uitgeroepen tot 88e van de 500 beste nummers aller tijden. 'My Girl' werd geschreven door Smokey Robinson en Ronnie White. Robinson werd geïnspireerd door zijn vrouw Claudette, allemaal lid van de Motown-groep The Miracles. Ook al werd het nummer eigenlijk voor The Miracles geschreven, Robinson vond het beter passen bij de stem van David Ruffin van The Temptations. Door dit nummer werd Ruffin de leadzanger van de groep en groeide zijn ego met de dag. In 1968 werd hij dan ook door de rest van de groep ontslagen door zijn arrogantie en egoïsme.

Spike en Stanley Burleson: Stevie Wonder medley, met de nummers ‘If It’s Magic’, ‘I Wish’ en ‘Isn’t She Lovely’.

De door een verstoorde groei van de bloedvaten in zijn ogen blind geworden Stevie Wonder, die zich in de loop van de tijd Stevie Judkins, Stevie Morris en Stevie Hardaway heeft genoemd, werd op 12-jarige leeftijd door Motown geïntroduceerd als de nieuwe Ray Charles. Na een streng bepaalde carrière door zijn platenbazen, kreeg hij in de jaren '70 vrijheid en nam hij albums op die een stuk beter werden ontvangen. In totaal heeft Wonder zo'n 100 miljoen platen verkocht en won hij 25 Grammy Awards. De nummers 'If It's Magic', 'I Wish' en 'Isn't She Lovely' komen van het 18e album van Wonder, uit 1976: 'Songs in the Key of Life', een verzameling met zijn klassieke en goed ontvangen nummers.

Marlies Dekkers en Leona Philippo: ‘Ease on Down the Road’ uit de musical The Wiz.

'Come on and, ease on down, ease on down the road!'. Deze klassieker uit de Broadway musical The Wiz uit 1975 werd oorspronkelijk opgenomen door Stephanie Mills en Hinton Battle, maar werd pas bekend door de versie van Diana Ross en Michael Jackson in de film The Wiz. Het nummer, van componist Charlie Smalls, is een interpretatie van 'Follow the Yellow Brick Road' en 'We're Off to See the Wizard' uit de originele The Wizard of Oz. In het liedje dansen Dorothy (Diana Ross) en de Vogelverschikker (Michael Jackson) over het gele pad in Oz, en moedigen ze elkaar aan om door te gaan.

Carlo Boszhard en Leona Philippo: Aretha Franklin medley, met de nummers ‘Think’, ‘You Make Me Feel Like a Natural Woman’ en ‘Spanish Harlem’.

Aretha Franklin, geboren in 1942, zingt gospel, soul en R&B. Als kind zong ze met haar zussen Carolyn en Erma in de kerk van hun vader, die dominee was, en op haar 14e werd ze ontdekt door John Hammond. Ze begon bij Columbia Records, maar toen ze overstapte naar Atlantic Records begin haar èchte carrière. Door liedjes zoals 'I Never Loved a Man (The Way I Love You)' en 'Natural Woman' groeide Franklin uit tot the Queen of Soul, een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. In 1987 was ze de eerste vrouw die een plek kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame, en het tijdschrift Rolling Stone riep haar uit tot beste zangeres aller tijden. 'Think', 'You Make Me Feel Like a Natural Woman' en 'Spanish Harlem' zijn drie klassiekers van Franklin, die alle drie de top van de Single Top 100 bereikten.

Spike en Edsilia Rombley: ‘Love You I Do’ uit de musical Dreamgirls.

'Love You I Do' werd in 2006 gezongen door zangeres Jennifer Hudson, bekend van American Idol in 2004, in de film Dreamgirls. Het nummer komt niet voor in de Broadwayversie van het verhaal, net zoals drie andere nummers uit de film. In 2007 werd 'Love You I Do' genomineerd voor een Oscar voor 'Best Original Song' en in 2008 won het een Emmy voor 'Best Song Written for a Motion Picture'. Het is een rhythm and blues liedje, waarbij de componist Henry Krieger (die ook de nummers voor de musical schreef) geïnspireerd raakte door zangeressen zoals Aretha Franklin en Mary Wells.

Marlies Dekkers en Edsilia Rombley: Gladys Knight medley, met de nummers ‘Midnight Train to Georgia’, ‘If I Were Your Woman’ en ‘The Way We Were’.

De Amerikaanse Gladys Knight scoorde haar eerste hit samen met de groep The Pips, een groep gevormd door vier van Knights neven. De eerste hit was 'Every Beat of My Heart', maar de echte bekendheid kwam pas toen ze met elkaar voor het label Motown gingen werken. Ze scoorden hit na hit: onder andere 'Friendship Train', 'If I Were Your Woman' en 'Neither One of Us'. Na hun overstap naar Buddah Records werden de populariteit van de groep zo mogelijk nog groter: met nummers als 'Midnight Train to Georgia' bestormden ze de hitlijsten. In 1989 zong Knight de soundtrack van de James Bondfilm License to Kill. Hoewel The Pips niet meer bestaan, zingt Gladys Knight nog wel af en toe.

Deel dit artikel