Een audiotour gemaakt door dj’s, tekenspeeddates en mindful kijken naar kunst. Tijdens de Nationale Museumweek 2022 kun je bij de Nederlandse musea terecht voor heel veel toffe activiteiten.

De Nationale Museumweek vindt plaats van van maandag 4 t/m zondag 10 april 2022. Het thema van dit jaar is 'Open je wereld.'

Museumweek Van Gogh Museum.jpg
Van Gogh Museum
Museumweek Van Gogh Museum.jpg

Mindfulness

Mindful kijken naar kunst - Museum MORE

Tijdens de Museumweek kun je in Museum MORE heerlijk tot rust komen met mindfulness-trainer Jolien Posthumus. Onder haar begeleiding ga je in de Tuinzaal kijken naar de schilderijen van Arjan van Helmond.

Museum MORE

Mindful kunst kijken - Van Gogh Museum 

Wat merk je op? Welke kleuren zie je? In het Van Gogh Museum kun je met een klein groepje andere bezoekers stilstaan bij enkele kunstwerken in de tentoonstelling ‘Van Gogh en de olijfgaarden’. 

Door echt in het hier en nu aanwezig te zijn, kun je onder begeleiding van een mindfulness-trainer nieuwe dingen ontdekken en je laten verrassen. Net zoals Vincent van Gogh steeds opnieuw de olijfgaarden zag en schilderde, in verschillende seizoenen of tijden van de dag. 

Van Gogh Museum

Museumweek Oude Kerk.jpg
Oude Kerk Amsterdam
Museumweek Oude Kerk.jpg

Ontmoeten

Tekenspeeddates - Museum JAN

Beleef in Museum JAN een kort en intiem moment met een andere bezoeker. Je tekent elkaar midden in de tentoonstelling over portretkunst.  

In de tentoonstelling ‘Sam Drukker – Onderweg’ is de band tussen de kunstenaar en de geportretteerde onmiskenbaar aanwezig. Door communicatie met zijn model zoekt Drukker naar een oprechte connectie, naar de schoonheid van degene die hij tegenover zich heeft.

Museum JAN

Blind date met een kunstwerk - Kröller-Müller Museum 

Bij het Kröller-Müller Museum kun je je aanmelden voor een blind date met een kunstwerk. Per post krijg je alvast een spannende envelop. Met drie opdrachten die je thuis kunt doen leer je het kunstwerk alvast beter kennen. De laatste opdracht is de ontmoeting in het museum. Krijg jij een warm gevoel van het kunstwerk?

Kröller-Müller Museum

Meet en greet met restauratoren - Oude Kerk Amsterdam

Ontmoet de restauratoren van de Oude Kerk en neem een kijkje achter de schermen bij de afbouw van de geluidsinstallatie van Susan Philipsz of de restauratie van de Spiegelkamer. Iedere dag om 11.00 en 15.00 uur kun je een van de restauratoren ontmoeten. 

Oude Kerk

Museumweek Rijksmuseum.jpg
Rijksmuseum
Museumweek Rijksmuseum.jpg

Luisteren

Soundtrackstour - Rijksmuseum

Kijk samen met verschillende DJ's net even anders naar kunst. In de Rijksmuseum Soundtrackstour hoor je minder gesproken tekst en vooral veel muziek. Zo ervaar je de kunst net even anders dan je normaal zou doen via een rondleiding, audiotour of tekst.

Rijksmuseum

Talkshow en podcast RembrandtLIVE - Rembrandthuis

De Museumweek is voor het Rembrandthuis de aftrap van een serie talkshows en podcasts over Rembrandts tijd en de connectie met nu. Zo gaat presentator Emma Waslander in gesprek met curator Nathalie Maciesza en schrijver Tatjana Almuli over de invloed van sociale media op ons zelfbeeld. Wie bepaalt onze huidige schoonheidsidealen en hoe we naar ons lichaam kijken? En welke rol kan kunst hierin spelen? Daarnaast spreekt ze met hedendaagse kunstenaars over hun werk dat nu in het museum te zien is.

De podcast ‘RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media’ gaat tijdens de Museumweek in première op de website en sociale media van Museum Het Rembrandthuis.

Rembrandthuis

Museumweek lentekriebels.jpg
Cuypershuis
Museumweek lentekriebels.jpg

Actief

Escape Room Het gestolen kunstwerk - Museum Villa Mondriaan

Welk kunstwerk werd er gestolen en wie is de dader? Daar moet je achter zien te komen in de Escape Room: het gestolen kunstwerk in Museum Villa Mondriaan. In het museum krijg je een politiedossier met bewijsmateriaal over het gestolen kunstwerk. Het is aan jou om het mysterie op te lossen. 

Villa Mondriaan

Exposeer je 'Lentekriebels' - Cuypershuis Roermond

Wil je je eigen kunstwerk in een museum zien hangen? Het Cuypershuis Roermond daagt je met het thema 'Open je wereld' uit om op een creatieve manier de buitenwereld in te gaan. 

Trek het bos in, struin door het museum of ontdek de binnenstad van Roermond met potlood en papier. Jouw werk in de vorm van een tekening, foto of collage (maximaal 1 A4'tje) kun je digitaal of fysiek afgeven bij het Cuypershuis in Roermond. Daar zijn de kunstwerken van 4 t/m 10 april te zien. 

Cuypershuis

Museumweek Man en Kunst.jpg
Man en Kunst
Museumweek Man en Kunst.jpg

Man en Kunst op tv

De Nationale Museumweek is hét moment voor Lucas De Man om zich weer te verdiepen in de verhalen achter vijf iconische kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea. 

De Man bespreekt in het programma onder andere het werk en leven van drie vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars: Thérèse Schwartze, die de crème de la crème van de Nederlandse adel in de negentiende eeuw portretteerde, de beroemde beeldhouwer Barbara Hepworth, waarvoor hij naar het Britse St. Ives afreisde én Ferdi Tajiri-Jansen, de koningin van de Flower Power in de kunsten. 

Man en Kunst zie je dinsdag 5 april t/m zaterdag 9 april rond 22.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Man en Kunst

Deel dit artikel