Een gotische, groene kathedraal bestaande uit 178 Italiaanse populieren die vanaf dit jaar langzaam een natuurlijke dood zullen sterven... Vlog #7 van Lucas gaat over organische land art van Marinus Boezem vanuit de polder in Flevoland.

In het geometrische polderlandschap van Flevoland staat in Almere Hout een 'gotische' kathedraal. Geen hemelshoge gewelven, metershoge glas-in-lood ramen of galmende koorgangen, maar een groene kathedraal gevormd door 178 Italiaanse populieren.

Stad
Kunstenaar/ land artist Marinus Boezem (1934) plantte de bomen in 1987 in het kader van het Gotisch Groei Project: "Ik zie de kathedraal niet als een religieus symbool, maar als een logo van een aantal ideeën, of als het beginpunt van een stad. Die bomen zijn geplant en het hele landschap eromheen groeit uit, misschien komt daar ooit wel een nieuwe uitbreiding van Almere.”

Stille dood
Boezem ziet de gotische kathedraal als hoogtepunt van het menselijk kunnen, net als de creatie van de polders van Flevoland op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Italiaanse populieren worden minder oud en zullen langzaam een stille dood sterven waarna er uiteindelijk slechts een herinnering aan een kathedraal achterblijft.

Deel dit artikel