Lucas duikt een Limburgse slagerij in met een bijbel voor het vlezige 16e eeuwse stilleven van Pieter Aertsen. Kunst als aanklacht tegen overdaad.

De Vleesstal (1551-1555) van de Amsterdams-Antwerpse kunstenaar Pieter Aertsen (1507-1575) hangt in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Het schilderij bevat een duidelijke boodschap: het is een aanklacht tegen overdaad en uitspattingen en een pleidooi voor soberheid en barmhartigheid. De bijbel-scène op de achtergrond - de vlucht naar Egypte - fungeert als commentaar op de overvloedige etenswaar.

Mooi verhaal
In 2012 was ‘De Vleesstal’ het onderwerp van een kookwedstrijd in Maastricht. De opdracht van de wedstrijd luidde: maak een gerecht met uitsluitend producten die afgebeeld staan op het schilderij ‘De Vleesstal’ van Pieter Aersten. De wedstrijd werd gewonnen door Karo Iskedjian, een Armeense jongen die op dat moment in het laatste jaar zat van de koksopleiding op het Summa College in Eindhoven. Karo besloot met het gewonnen prijzengeld (€1250) te koken voor vijftig mensen die “het niet makkelijk hebben in hun leven. Mensen die geen geld hebben om uit eten te gaan en ook wel een gezellige avond kunnen gebruiken."

Eigenlijk is Karo de belichaming van de barmhartigheid waar Aertsen met ‘De Vleesstal’ voor pleitte.

Deel dit artikel