Van kringloopkleding naar miniatuurstad: in hoeverre bepaalt kleding je identiteit en afkomst? De derde Man en Kunst vlog gaat over ‘Portable city of Groningen’ (2011) van Yin Xiuzhen, te zien in het Groninger Museum.

De Chinese kunstenaar Yin Xiuzhen is vaak op reis en werd voor haar serie 'Portable cities' geïnspireerd door de lopende band met bagage op vliegvelden. Met dat beeld voor ogen stelde zij zich voor hoe de inhoud van al die koffers een compacte versie van ieders thuis vertegenwoordigde. Rond het millenium begon ze met de serie Portable cities: koffers met miniatuursteden gemaakt van tweedehands kleding van de bewoners van die stad.

City scape
Van steden waar ze een band mee voelt, zoals Beijing waar ze woont en werkt, maakt ze cityscapes van stof. Zo is de Martinitoren opgebouwd uit kleding van museummedewerkers. Bij alle koffers hoort een soundtrack. Voor de Groninger versie ving Yin geluiden op van de Grote Markt en in het café de Drie Gezusters op de avond waarop Nederland op 13 juni 2012 in het EK tegen Duitsland speelde, en verloor.

‘Portable city of Groningen’ (2011) van Yin Xiuzhen is te zien in de vaste collectie van het Groninger Museum.

Deel dit artikel