Lucas De Man gaat tijdens Nationale Museumweek op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse musea. Van moderne installaties tot oude meesterwerken!

blockquote
In Man en Kunst staan dit jaar oude meesters, levensechte figuren en moderne lichtinstallaties centraal.
 

Maandag 9 april
Het Van Gogh Museum Amsterdam kocht onlangs een portret van de hand van meesterschilder Edvard Munch, maker van een van de meest iconische kunstwerken ter wereld; 'De Schreeuw'. Het portret van 'Felix Auerbach' is het enige portret van Munch dat permanent in Nederland te zien is. Presentator Lucas De Man ziet opvallende overeenkomsten tussen het portret en het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh en gaat in Oslo op zoek naar het tragische levensverhaal van de man achter De Schreeuw.

Dinsdag 10 april
De levensechte figuur van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan is letterlijk en figuurlijk in museum Boijmans van Beuningen doorgebroken. Hij steekt er met kop en schouders boven boven uit. Voor het werk van deze enfant terrible uit de internationale kunstwereld worden miljoenen neergelegd. Prikkelen en provoceren is zijn trademark. Presentator Lucas De Man ontdekt dat humor deze kunstenaar ook niet vreemd is; hij maakte een lift voor muizen en 'ontsnapte' via lakens aan een tentoonstelling waar hij geen zin in had.

Lucas over de eertste aflevering Man en Kunst

Woensdag 11 april
Bartholomeus van der Helst
was dé grote concurrent van Rembrandt in het zeventiende-eeuwse Amsterdam. Portretten schilderen kon hij als de beste, de hele beau monde van de hoofdstad wilde voor hem poseren, van de burgemeester tot Mary Stuart. Maar het aller-beroemdste portret dat hij maakte was van burgemeesterszoon Gerard Andriesz Bicker… met zijn 220 kilo ook wel Dikke Bicker genoemd. Presentator Lucas De Man zoekt hem op in het Rijksmuseum en ziet en passant ook twee immense schuttersstukken van deze Hollandse Meester.

Donderdag 12 april
In deze aflevering bezoekt Lucas De Man maar liefst vier verschillende lichtinstallaties van de Amerikaanse kunstenaar James Turrell. Misschien is ervaren een beter woord dan bezoeken, omdat Turrell de kijker dwingt tot intense waarneming van een spel met licht en ruimte. In het Tilburgse museum De Pont doet Lucas kijkend naar het werk van Turrell een bijna meditatieve ervaring op…

Vrijdag 13 april
De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen zoals het klassieke schilderij 'Entrance of the Theatre', hét sleutelstuk van zijn oeuvre dat in het Fries Museum te zien is. Hiermee brak hij internationaal door, verhuisde naar Londen, trouwde een véél jongere vrouw, werd schatrijk, omringde zich met de beau monde van de kunstwereld, werd nota bene geridderd én na zijn dood begraven in de prestigieuze St Paul’s Cathedral. Het klinkt als een sprookje en dat is het ook. In Friesland, maar ook in London treedt presentator Lucas De Man in de voetsporen van ‘onze’ Lawrence Alma Tadema.

Man en Kunst | Van 9 tot en met 13 april om 22.50 uur op NPO 2