Lucas De Man praat je tijdens de Nationale Museumweek bij over meest bijzondere kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea. Zo kan je straks, als het weer mag, met flink wat feitjes en anekdotes op zak de werken gaan bekijken. En ondertussen kun je buiten de museummuren volop van kunst genieten. In deze reeks van Man en Kunst vertelt Lucas alles over het leven en het werk van kunstenaars:

Paula Modersohn-Becker 

Paula Modersohn-Becker was de eerste vrouw die naaktportretten van zichzelf schilderde, primitief en vol gevoel. In de eerste aflevering duikt Lucas in het levensverhaal van deze unieke kunstenares die twijfelde tussen een leven in het mondaine Parijs en een kunstenaarskolonie op het Duitse platteland. Hij bekijkt haar dramatische ‘Zelfportret met hoed en sluier’ in het Kunstmuseum Den Haag en reist af naar het Duitse Worpswede, waar Paula een groot deel van haar leven doorbracht.

Dinsdag 20 april om 21.15 uur op NPO 2.

Bernd en Hilla Becher

Talloze beroemde fotografen zijn beïnvloed door het werk van het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher. Met hun sobere, uiterst precieze zwart-wit foto's van industriële gebouwen, van hoogovens tot kolenmijnen, overrompelden zij de kunstwereld. Lucas bekijkt in het Ruhrgebied restanten van voormalige industrie. Daarnaast bespreekt hij de maar liefst 85 foto's van een steenkolenmijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Woensdag 21 april om 23.05 uur op NPO 2.

Cornelis Saftleven

In de derde aflevering staat het schilderij ‘Satire op de uittocht van de geestelijkheid uit 's-Hertogenbosch in 1629' uit het Noordbrabants Museum centraal. De maker van dit bijzondere werk, de zeventiende eeuwse Cornelis Saftleven, was gespecialiseerd in spotprenten met dieren in de hoofdrol en zou tijdens zijn carrière zelfs met Rubens samengewerkt hebben! 

Donderdag 22 april om 22.30 uur op NPO 2. 

James Ensor

James Ensor was de Belg met de Engelse naam, de man achter de maskers, de schilder die ook balletmuziek componeerde en in plaats van een vrouw een stad als muze had: Oostende! Vertrekpunt voor de aflevering rondom het levensverhaal van James is het schilderij ‘La Gamme d'Amour’ in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Vrijdag 23 april om 23.05 uur op NPO 2. 

André Volten

Kunst hangt of staat niet alleen in musea. Het werk van André Volten kun je overal in de openbare ruimte tegenkomen. Lucas gaat op verschillende plekken in het land - in parken, op pleinen, bij gebouwen, de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo én zelfs in de paleistuinen van Drakesteyn en Huis ten Bosch - op zoek naar zijn werk.

Zaterdag 24 april om 22.00 uur op NPO 2.

Deel dit artikel