De nuchtere Fries Lourens Alma Tadema wilde kunstschilder worden en vond op zijn huwelijksreis naar Italië de pracht en praal van de klassieke beschaving. Vanaf dat moment besloot hij alleen nog maar Romeinse taferelen te schilderen zoals het klassieke schilderij 'Entrance of the Theatre', hét sleutelstuk van zijn oeuvre dat in het Fries Museum te zien is.

Hiermee brak hij internationaal door, verhuisde naar Londen, trouwde een véél jongere vrouw, werd schatrijk, omringde zich met de beau monde van de kunstwereld, werd nota bene geridderd én na zijn dood begraven in de prestigieuze St Paul's Cathedral. Het klinkt als een sprookje en dat is het ook. In Friesland, maar ook in London treedt presentator Lucas De Man in de voetsporen van 'onze' Lawrence Alma Tadema.

Tussen Kunst en Kitsch

Amo_te_ama_me_Lawrence_Alma_Tadema.jpg
Amo te ama me - Lourens Alma Tadema
Amo_te_ama_me_Lawrence_Alma_Tadema.jpg

'Amo te ama me' betekent ‘Ik houd van jou, houd ook van mij’. Dat is de naam van een ander werk dat Lourens Alma Tadema maakte. Het schilderij is net als 'Entrance of the Theatre' geinspireerd door de ruïnes van het oude Rome en de opgravingen in Pompeï die Tadema tijdens zijn huwelijksreis bezocht. Na zijn dood werd zijn werk steeds meer voor kitsch aangezien, maar nu bestaat er geen twijfel meer en is het 'Amo te ama me' een van de pronkstukken van het Fries Museum.  

Animatie over 'Amo te ama me' van Lourens Alma Tadema
Deel dit artikel