In de eerste aflevering van Man en Kunst duikt presentator Lucas De Man in het bijzondere schilderij Panorama Mesdag (1881) van Hendrik Willem Mesdag. Lees meer over het schilderij en luister naar passende klassieke muziekstukken, gekozen door luisteraars van het NPO Radio 4-programma De Klassieken.

Het allergrootste schilderij van Nederland... dat is Panorama Mesdag! Het is maar liefst 120 meter lang en ruim 14 meter hoog en hangt in de Zeestraat in Den Haag. Het overweldigende doek toont de zee, de duinen en het dorp Scheveningen 360 graden in het rond. Dit soort panorama’s waren heel populair aan het eind van de 19e eeuw, als een soort voorloper van virtual reality. Je krijgt echt het gevoel alsof je bovenop een duin staat.

Kijk de uitzending terug

Mesdag was een handelaar

Mesdag was niet alleen een goed kunstenaar, maar ook een handige handelaar. Zijn schilderijen kostten in die tijd al tussen de 25.000 en 50.000 euro per stuk. Hij was getrouwd met Sientje, die ook meeschilderde aan het Panorama. Mesdag heeft haar, waarschijnlijk als bedankje, zelfs op het doek afgebeeld, schilderend onder een parasol op het strand. Vier jaar na de opening ging het Panorama al failliet. Mesdag vond het zo erg, dat hij het zelf terugkocht. Vlak voor zijn dood gaf hij de opdracht aan 33 neven en nichten om te zorgen voor de instandhouding van het oudste panorama ter wereld. En dat doen ze tegenwoordig nog steeds!

Muziek bij Panorama Mesdag

Ab Nieuwdorp, presentator van het radioprogramma De Klassieken, koos klassieke muziek passend bij Panorama Mesdag. De lijst werd aangevuld met klassieke suggesties van luisteraars. Beluister alle muziek in de afspeellijst hieronder.

Ab: "De loomheid, de warmte, het zonlicht. Het gevoel van zand tussen je tenen, de geur van de zee. Het zit er allemaal in, in 'Prélude à l'après-midi d'un faune' van Claude Debussy. Een ander passend werk is geschreven door de Nederlandse componist Alexander Voormolen: het tweede deel uit zijn 'Concert voor twee hobo's'. Het is een Nederlandse kijk op de kust. Het geeft Panorama Mesdag iets melancholisch, Eline Vere-achtigs."

De mooiste verhalen bij de mooiste kunst

Voor het kunstprogramma Man en Kunst verzamelde presentator Lucas de Man bijzondere verhalen bij de mooiste kunst van Nederland. Liefhebbers konden hun verhaal insturen, die daarna verschenen in de Museumweekgalerij. Martine de Bruin stuurde een verhaal in over Panorama Mesdag:

"Ik kan me nog goed de verhalen van mijn opa Jaap herinneren. In de oorlog was het Scheveningse strand spergebied, verboden terrein dus. Maar hij had zo’n behoefte om de zee te zien, dat hij vaak naar het Panorama van Mesdag ging. Daar voelde hij zich net alsof hij op het strand was. Met de prachtige vergezichten over de zee, het strand en de duinen, en aan de andere kant het oude dorp van Scheveningen. Ik ben er later nog met mijn kinderen geweest en werd tot tranen toe geroerd. Het is simpelweg prachtig."

Deel dit artikel