Lucas De Man gaat tijdens de Nationale Museumweek op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse musea. Wat kun je dit seizoen verwachten?

Egon Schiele – 'Portret van Edith' in Gemeentemuseum Den Haag 

Maandag 8 april

De Oostenrijkse expressionist Egon Schiele was berucht om zijn erotische schilderijen van jonge vrouwen. In het Gemeentemuseum Den Haag is echter een van zijn ‘bravere’ doeken te zien: het wereldberoemde portret dat hij van zijn vrouw Edith maakte. Presentator Lucas De Man bezoekt onder meer Schiele’s geboortehuis in Tulln an der Donau en laat in het Weense Leopold museum de expliciete tekeningen en collectie zelfportretten van Schiele zien. 

Egon-Schiele---Portret-van-Edith-1280.jpg
Egon Schiele - Portret van Edith
Egon-Schiele---Portret-van-Edith-1280.jpg

Piero Manzoni – 'Achrome' in het Stedelijk Museum Amsterdam 

Woensdag 10 april

De Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni  maakte kunst met zijn eigen adem, hij signeerde lichamen en blikte zijn eigen poep in. Dat laatste werk zou uitgroeien tot icoon van de avant garde kunst. Maar het begon allemaal met zijn reeks witte schilderijen; door Manzoni ‘Achromes’ genoemd, zonder kleur. 

Piero-Manzoni---Achrome-1280-Stedelijk.jpg
Piero Manzoni - Achrome (1959)
Piero-Manzoni---Achrome-1280-Stedelijk.jpg

Yayoi Kusama - 'Infinity Mirror Room/ Phalli’s Field' in Museum Boijmans van Beuningen

Donderdag 11 april

De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama heeft als bijnaam ‘The Polkadot Princess’ en ál haar werk komt voort uit haar geestelijke gesteldheid – ze heeft al jaren last van angsten, paniekaanvallen, hallucinaties en obsessies. Zo ook de installatie 'Infinity Mirror Room', een gigantische spiegelkamer met duizenden rode stippen, fallussen en eindeloze spiegelingen waarin je je volledig (in haar geest) kunt onderdompelen. 

Yayoi-Kusama---Infinity-Mirror-Room-1280.jpg
Yayoi Kusama - Infinity Mirror Room
Yayoi-Kusama---Infinity-Mirror-Room-1280.jpg

Constatin Brancusi - 'Het begin van de wereld' in het Kröller-Müller Museum

Vrijdag 12 april

Kunstenaars als Jeff Koons en Fabergé zijn dol op eieren. Er is echter één ei aller kunsteieren en dat is het ei van de beroemde Roemeense beeldhouwer Constatin Brancusi. Hij noemde het werk dan ook ‘Le commencement du monde’, het begin van de wereld. Dit asymmetrische ei stelt volgens hem volmaakte schoonheid voor… 

Constatin-Brancusi--het-begin-van-de-wereld-1280.jpg
Constantin Brancusi - Het begin van de wereld
Constatin-Brancusi--het-begin-van-de-wereld-1280.jpg

Hendrick Goltzius - 'Hercules en Cacus' in het Frans Hals Museum 

Zaterdag 13 april

De Haarlemse kunstschilder Hendrick Goltzius genoot vooral in het buitenland van een grote reputatie. Hij was zo bekend dat hij vaak incognito moest reizen en zijn misvormde rechterhand onder zijn mantel moest verbergen. Het levensgrote schilderij 'Hercules en Cacus' dat hij 1613 schilderde werd onlangs door kunstenaar Jeff Koons exact nageschilderd. 

Hendrick-Goltzius---Hercules-en-Cacus.jpg
Hendrick Goltzius - Hercules en Cacus
Hendrick-Goltzius---Hercules-en-Cacus.jpg

Man en Kunst zie je maandag 8 t/m zaterdag 13 april om 22.45 uur op NPO2. Op dinsdag 9 april is er geen uitzending. 
 

Deel dit artikel