Van 8 t/m 14 april 2019 is het weer Nationale Museumweek! In het programma Man en Kunst vertelt Lucas De Man elke avond het verhaal achter een iconisch kunstwerk dat in de vaste collectie van een museum te zien is. Op woensdag 10 april is Lucas in het Stedelijk Museum Amsterdam, waar een reeks intrigerende witte schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni hangt. Welke muziek zou Manzoni geïnspireerd kunnen hebben? Presentator Ab Nieuwdorp van het NPO Radio 4-programma De Klassieken zoekt het uit.

Kunst en klassiek slaan tijdens de Nationale Museumweek traditiegetrouw de handen ineen. Lucas De Man en Ab Nieuwdorp bundelen hun krachten en vragen zich samen af: welke klassieke muziek past er goed bij het kunstwerk van de dag? Luisteraars van De Klassieken worden opgeroepen om mee te denken en vrij te associëren. Alle suggesties worden vervolgens verzameld in de speciale Man en Kunst-afspeellijst.

Manzoni maakte kunst met zijn eigen adem, signeerde lichamen en blikte zijn eigen poep in. De kunstenaar groeide al snel uit tot een icoon van de avant garde-kunst. Voor zijn 'Achrome' - een reeks volledig witte schilderijen - gebruikte hij geen verf, maar wol, watten, gips en... hardgekookte eieren. Beluister alle muzikale suggesties bij de reeks 'Achromes' van Piero Manzoni:

Man en Kunst zie je maandag 8 t/m zaterdag 13 april 2019 om 22:45 uur op NPO 2 (niet op dinsdag 9 april). De Klassieken hoor je elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4.

Deel dit artikel