Van 8 t/m 14 april 2019 is het weer Nationale Museumweek! In het programma Man en Kunst vertelt Lucas De Man elke avond het verhaal achter een iconisch kunstwerk dat in de vaste collectie van een museum te zien is. Donderdag 11 april neemt Lucas de kijkers mee naar museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, waar je jezelf kunt verliezen in de 'Infinity Mirror Room' van de 92-jarige Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Welke muziek echoot er door de oneindige ruimte? En welke klanken zouden Kusama geïnspireerd hebben? Presentator Ab Nieuwdorp van het NPO Radio 4-programma De Klassieken zoekt het uit. 

Kunst en klassiek slaan tijdens de Nationale Museumweek traditiegetrouw de handen ineen. Lucas De Man en Ab Nieuwdorp bundelen hun krachten en vragen zich samen af: welke klassieke muziek past er goed bij het kunstwerk van de dag? Luisteraars van De Klassieken worden opgeroepen om mee te denken en vrij te associëren. Alle suggesties worden vervolgens verzameld in de speciale Man en Kunst-afspeellijst.

The Polkadot Princess

De bijnaam van kunstenares Yayoi Kusama is 'The Polkadot Princess' - in vrijwel al haar werken zitten stippen verwerkt. Kusama's kunstwerken en installaties komen allemaal voort uit haar geestelijke gezondheid. Ze woont al jaren vrijwillig in een pyschiatrische instelling en heeft last van angsten, angstaanvallen en obsessies. In het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen kun je je even in haar hoofd wanen: de 'Infinity Mirror Room' is een enorme kamer met spiegels aan de muur, en op de grond staan duizenden fallussen met rode stippen. Beluister alle muzikale suggesties bij spiegelkamer van Kusama:

Man en Kunst zie je maandag 8 t/m zaterdag 13 april 2019 om 22:45 uur op NPO 2 (niet op dinsdag 9 april). De Klassieken hoor je elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4.

Deel dit artikel