Van 8 t/m 14 april 2019 is het weer Nationale Museumweek! In het programma Man en Kunst vertelt Lucas De Man elke avond het verhaal achter een iconisch kunstwerk dat in de vaste collectie van een museum te zien is. Op zaterdag 13 april duikt Lucas in het maniërisme: het vergroten van de mannelijke eigenschappen van het lichaam, zoals de spieren. In het Frans Hals Museum in Haarlem hangt het levensgrote schilderij 'Hercules en Cacus' van kunstschilder Hendrick Goltzius. Welke klassieke componist zou Goltzius geïnspireerd hebben tot het schilderijen van de lange mensfiguren? Presentator Ab Nieuwdorp van het NPO Radio 4-programma De Klassieken zoekt het uit.
 

Kunst en klassiek slaan tijdens de Nationale Museumweek traditiegetrouw de handen ineen. Lucas De Man en Ab Nieuwdorp bundelen hun krachten en vragen zich samen af: welke klassieke muziek past er goed bij het kunstwerk van de dag? Luisteraars van De Klassieken worden opgeroepen om mee te denken en vrij te associëren. Alle suggesties worden vervolgens verzameld in de speciale Man en Kunst-afspeellijst.

Goltzius was in zijn tijd wereldberoemd - hij moest incognito over straat. Ook tegenwoordig wordt hij nog geroemd, want recentelijk schilderde kunstenaar Jeff Koons de 'Hercules' precies na. Benieuwd welke muziekassociatie de luisteraars van NPO Radio 4 hadden bij het werk? Beluister alle muzikale suggesties bij 'Hercules en Cacus' van Hendrick Goltzius:

Man en Kunst zie je maandag 8 t/m zaterdag 13 april 2019 om 22:45 uur op NPO 2 (niet op dinsdag 9 april). De Klassieken hoor je elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4.

Deel dit artikel