Van 8 t/m 14 april 2019 is het weer Nationale Museumweek! In het programma Man en Kunst vertelt Lucas De Man elke avond het verhaal achter een iconisch kunstwerk dat in de vaste collectie van een museum te zien is. Vrijdag 12 april bezoekt Lucas het ei aller kunsteieren: het ei van Brancusi, dat in het Kröller Muller Museum staat. Welke klassieke muziek past goed bij dit werk, genaamd 'Het begin van de wereld'? Presentator Ab Nieuwdorp van het NPO Radio 4-programma De Klassieken zoekt het uit.

Kunst en klassiek slaan tijdens de Nationale Museumweek traditiegetrouw de handen ineen. Lucas De Man en Ab Nieuwdorp bundelen hun krachten en vragen zich samen af: welke klassieke muziek past er goed bij het kunstwerk van de dag? Luisteraars van De Klassieken worden opgeroepen om mee te denken en vrij te associëren. Alle suggesties worden vervolgens verzameld in de speciale Man en Kunst-afspeellijst.

Volmaakte schoonheid

Jeff Koons, Fabergé en... Constatin Brancusi. Eieren zijn een grote inspiratiebron voor kunstenaars, zo blijkt. Brancusi wilde zijn idee van volmaakte schoonheid vormgeven in een object en maakte het asymmetrische ei, genaamd ‘le commencement du monde': het begin van de wereld. Beluister alle muzikale suggesties bij Brancusi's ei:

Man en Kunst zie je maandag 8 t/m zaterdag 13 april 2019 om 22:45 uur op NPO 2 (niet op dinsdag 9 april). De Klassieken hoor je elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4.

Deel dit artikel