De musea zijn na lange tijd weer open en de Nationale Museumweek ligt in het verschiet. Hét moment voor Lucas De Man om zich weer te verdiepen in de verhalen achter vijf iconische kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea. 

De Man bespreekt onder andere het werk en leven van drie vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars: Thérèse Schwartze, die de crème de la crème van de Nederlandse adel in de negentiende eeuw portretteerde, de beroemde beeldhouwer Barbara Hepworth, waarvoor hij naar het Britse St. Ives afreisde én Ferdi Tajiri-Jansen, de koningin van de Flower Power in de kunsten. 

Lucas De Man over het nieuwe, zevende, seizoen: '’Geweldig dat de vrouwen dit jaar in de meerderheid zijn. Maar voor alle vijf de kunstenaars geldt: leer ze kennen! En om je in hun werk te verdiepen via hun leven is een prachtige manier. Wat het actueel maakt, zijn de struggles van al deze kunstenaars. Hun leven gaat lang niet altijd over rozen - dat maakt ze interessant, en het geeft ook inspiratie.'’

Muziek bij de kunstwerken in De Klassieken

Ook dit jaar gaat Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp samen met luisteraars op zoek naar passende muziek bij de kunstwerken uit Man en Kunst. Welke muziek komt bij je op als je naar de kunstwerken kijkt of welke muziek zouden de kunstenaars hebben geluisterd in hun ateliers? Je hoort het van dinsdag 5 april t/m vrijdag 8 april tussen 11 en 12 uur in De Klassieken op NPO Radio 4.

De Klassieken

Thérèse Schwartze

In de eerste aflevering staat Thérèse Schwartze centraal. Ze portretteerde royalty en de fine fleur van de 19e eeuwse adel. De jonge, selfmade miljonair bezat meerdere sjieke panden aan de Amsterdamse Prinsengracht, maar stond het liefst in haar atelier.

Lucas De Man bewondert het door Schwartze meesterlijk geschilderde portret van Koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm. Dit bijzondere werk is te zien in, het binnenkort te openen, Paleis Het Loo in Apeldoorn. 

De eerste aflevering van Man en Kunst zie je dinsdag 5 april om 22.10 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Thérèse-Schwartze---Koningin-Emma-met-prinses-Wilhelmina-op-haar-arm.jpg
Thérèse Schwartze - Koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm | 1881
Thérèse-Schwartze---Koningin-Emma-met-prinses-Wilhelmina-op-haar-arm.jpg

Wil je werken van Schwartze in het echt zien? Museum Paul Tetar van Elven in Delft heeft een tentoonstelling over de kusntenaar die nog loopt t/m 8 mei 2022. 

Melchior d’Hondecoeter

De allerrijksten in de 17e eeuw lieten exotische vogels als papegaaien, pelikanen en flamingo’s verschepen om er thuis hun ‘menagerie’ - een privé dierentuin - mee te vullen. Die vogels waren zeldzaam en daarmee een statussymbool. Zulk kostbaar, sterfelijk bezit, wilden ze vastleggen. Bij voorkeur door Melchior d’Hondecoeter, de beste vogelschilder van de Gouden Eeuw.

In de tweede aflevering van Man en Kunst telt Lucas De Man onder meer een geelfluitkaketoe, roodstaartpapegaai én uiteraard een Alexanderparkiet in d’Hondecoeters meest prominente doek dat in het Amsterdamse Rijksmuseum hangt.

De tweede aflevering van Man en Kunst zie je woensdag 6 april om 22.10 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Melchior-d’Hondecoeter---De-menagerie.jpg
 Melchior d'Hondecoeter - ‘Het drijvend veertje’ | ca. 1680
Melchior-d’Hondecoeter---De-menagerie.jpg

Barbara Hepworth

In aflevering nummer drie dwaalt Lucas De Man in het oude huis en atelier van de Engelse Barbara Hepworth rond, een van de belangrijkste beeldhouwers uit de 20e eeuw. Het huis, aan de kust in St. Ives in Cornwall, staat nog vol met haar beelden. Daarvoor haalde ze inspiratie uit het indrukwekkende landschap van kliffen, rotsen en glooiende heuvels dat haar omringde.

Hepworth doorboorde haar sculpturen zodat er een open binnenruimte ontstond - beelden met gaten. Die zijn ook te zien in het beroemde Rietveld Paviljoen bij het Kröller-Müller museum in Otterlo.

De derde aflevering van Man en Kunst zie je donderdag 7 april om 22.05 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Barbare-Hepworth.jpg
Barbara Hepworth - Rietveld Paviljoen
Barbare-Hepworth.jpg

Max Beckmann

Ditmaal stort Lucas De Man zich op het leven en werk van de Duitse expressionist Max Beckmann. En dan vooral op zijn Amsterdamse periode; de kunstenaar vluchtte voor de dreiging van de Tweede Wereldoorlog naar Nederland en schilderde hier, op zijn zolderkamer, maar liefst een derde van zijn oeuvre!

Een van de absolute hoogtepunten daarvan is een dubbelportret van Beckmann en zijn vrouw Quappi, te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

De vierde aflevering van Man en Kunst zie je vrijdag 8 april om 22.10 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Beckmann-en-zijn-vrouw-Quappi.jpg
Max Beckmann - Dubbelportret van de kunstenaar en zijn vrouw Quappi | 1941
Beckmann-en-zijn-vrouw-Quappi.jpg

Ferdi Tajiri-Jansen

In de laatste aflevering van deze reeks staat Ferdi Tajiri-Jansen, oftewel Ferdi, centraal. Zij was de koningin van de Flower Power in de kunsten. In de jaren vijftig knetterde ze op haar motor door Parijs, kreeg les van Ossip Zadkine én van haar latere echtgenoot Shinkichi Tajiri.

Met haar laskunsten produceerde ze in the sixties bonte en brutale sculpturen - met een erotisch tintje. Zoals de Wombtomb, die te zien is in de vaste collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De vijfde aflevering van Man en Kunst zie je zaterdag 9 april om 22.00 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending via NPO Start.

Wombtomb.jpg
Ferdi Tajiri-Jansen - Wombtomb | 1968
Wombtomb.jpg
Deel dit artikel