AVROTROS.nl

Memorabilia

Gedenkwaardige objecten uit 90 jaar AVRO geschiedenis.

De eerste producten die de AVRO leverde, waren radioprogramma’s. De letters AVRO stonden dan ook voor Algemeene Vereeniging "Radio Omroep". Later kwamen daar televisieprogramma’s bij. De naam werd daaraan aangepast tot Algemene Omroepvereniging AVRO. En tegenwoordig vormt internet een belangrijke derde uitingsvorm.

Producten en objecten
Er zijn daarnaast altijd producten in gedrukte vorm verschenen. Het belangrijkste voorbeeld is natuurlijk het programmablad, de Radiobode, later omgedoopt tot AVRObode. Maar er werden eveneens allerlei voorwerpen geproduceerd. Befaamd zijn de theelepeltjes en andere cadeautjes die vroeger aan leden werden gegeven voor het betalen van de contributie of voor het aanbrengen van een nieuw lid. Ook kwamen er ansichtkaarten, balpennen, kalenders, sluitzegels, stickers, vlaggetjes en tal van andere objecten die aan de omroepvereniging waren gerelateerd. Deze bonte verzameling wordt wel aangeduid met de term ‘memorabilia’.

Memorabilia website
Al deze kleine en soms ook grote voorwerpen die met de AVRO verband houden, zijn gefotografeerd, beschreven en op deze website opgenomen. Vele daarvan zijn aanwezig in het gebouw van de AVRO (sinds 2014 het gebouw van de fusie-omroep AVROTROS), of in het Instituut voor Beeld en Geluid (het vroegere Omroepmuseum).

Aanvulling
Van lang niet alle memorabilia is een exemplaar in een van de twee gebouwen aanwezig. Van wat daar ontbreekt, komt af en toe iets tevoorschijn als een lid of een erfgenaam een zolder opruimt en aan de AVRO vraagt of er daar belangstelling voor bestaat. En die belangstelling is er! Ook is bekend dat hier en daar een verzamelaar zelf een collectie AVRO-memorabilia heeft. Als daar voorwerpen bij zijn die in Hilversum ontbreken, zou een afbeelding een waardevolle aanvulling van deze website opleveren.

Heeft u thuis nog wat liggen? Of heeft u een opmerking over een object op de website? Laat het ons weten! 

Contact AVROTROS Memorabilia

Contact AVROTROS Memorabilia

Bedankt!

Klik op de link in de bevestigingsmail om je aanmelding te bevestigen.

AVROTROS nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste AVROTROS nieuws en weten welke programma's je kunt verwachten? Meld je dan aan voor de wekelijkse AVROTROS nieuwsbrief.