Paul Siteur is al acht jaar hét gezicht achter de schermen bij Sterren Muziekfeest op het Plein. We volgen hem in de aanloop naar de eerste optredens in een zonovergoten Waalwijk. “Ik stel de setlist samen, produceer en monteer de afleveringen voor tv. Het voelt als mijn kindje.”

Even voorstellen

Het duurt nog zeker vier uren voordat presentator Jan Smit het startschot voor Sterren Muziekfeest op het Plein in Waalwijk geeft en Als de morgen is gekomen opvoert. Paul (zomerse stappers, korte broek, luchtig wit overhemd) oogt relaxed, hij heeft alles onder controle. “Het is vandaag een kwestie van bijspringen waar nodig en belletjes plegen. De grote missie? Het promoten van Nederlandse muziek. Daar zet ik me al elf jaar voor in.”

muziekfeest-paul-michael-mosert.jpg
Paul Siteur en regisseur Michael Moser
muziekfeest-paul-michael-mosert.jpg

Succesgarantie

André Hazes Jr. meldt zich voor de soundcheck. Na een gulle knuffel zegt hij: “Paul is verantwoordelijk voor mijn succes. Écht waar! Dankzij hem mocht ik op dit plein spelen en werd ik gevraagd voor De Beste Zangers.” Paul lacht. “Tsja, zo helpen we elkaar een beetje!”

En dan denk ik aan Brabant

Het Raadhuisplein stroomt langzaam vol, de eerste fans hebben zich al tegen het podium vastgeplakt. Paul blikt terug op de voorbereidingen. “Met zo’n feest zijn we ruim twee maanden bezig. Wanneer het is geslaagd? Nou, de locatie is heel belangrijk. Die check ik vooraf via Google Streetview en vervolgens ter plaatse. Er moeten in ieder geval 7.000 mensen op het plein kunnen. En we doen altijd één Brabantse locatie aan. Daar leeft deze muziek nét wat meer.” Hij grapt: “De line-up is ook niet onbelangrijk.”

Tegenslag!

Over de line-up gesproken… “Tino Martin komt niet. Hij kampt met een elleboogblessure en de hechtingen zijn gesprongen. Dat is wel een streep door de rekening. Ook omdat Gerard Joling eerder al afbelde. Hij moest uit Thailand komen en heeft vertraging met zijn vlucht. Dat zijn toch twee grote namen die wegvallen. Maar het is wel op te lossen. Ik ga zo even aan de setlist puzzelen. Misschien kan René Froger een liedje extra zingen. Zolang iedereen het maar naar zijn zin heeft. Samen zijn, samen feesten!”

rene-froger-muziekfeest.jpg
Rene Froger tijdens de soundcheck
rene-froger-muziekfeest.jpg

Nooit meer playbacken

René Froger is verlaat en doet een kwartiertje voor aanvang nog zijn soundcheck. “Ik sta hier gewoon in een korte broek, het lijkt wel een de camping. Het is toch niet te geloven!” Paul: “Het punt is dat heel veel Nederlandse artiesten hun liedjes nooit op tv zingen. Dit is echt een momentje voor ze. En het is allemaal live. Dat is de stempel die ik erop heb gedrukt. Heel lang playbackten de artiesten, in verband met kostenbesparing, maar ik miste een stukje beleving en de kijker merkt het ook. Dat doen we nooit meer.”

Nog héél even wachten...

Voor Jan Smit is last minute nog een klein tentje achter het podium gebouwd. Daar kan hij zijn teksten nog even oefenen en tussen de optredens door een glaasje water drinken. Het aftellen richting de start is begonnen... de artiesten nemen nog een paar selfies met fans, Paul goochelt wat met zijn draaiboek en dan kan Sterren Muziekfeest op het Plein in Waalwijk écht beginnen!

jannes-muziekfeest-backstage.jpg
Jannes backstage bij het Muziekfeest
jannes-muziekfeest-backstage.jpg
Deel dit artikel