Hoe is het Nederland gelukt om 44 jaar na ‘Ding-a-Dong’ eindelijk weer het Eurovisie Songfestival te winnen in 2019? En hoe is ons land nu zelfs voor andere landen een voorbeeld geworden, terwijl we eerder jarenlang de finale niet haalden? Cornald Maas duikt voor 'De weg naar de winst' in de archieven van het Songfestival.

De weg naar de winst is donderdag 14 mei 2020 om 21.30 uur te zien op NPO 1. Daarna is de documentaire terug te kijken op deze pagina.

In de documentaire zie je onder andere de lange weg die ons land te gaan had voor het eindelijk weer tot de winnaar van ’s werelds grootste liedjeswedstrijd werd gekroond. Ook spreekt Cornald met Nederlandse deelnemers die het verschil maakten en een sleutelpositie bekleden in de Nederlandse Songfestivalhistorie, onder wie Ilse DeLange, Ruth Jacott, Duncan Laurence, Edsilia Rombley en Getty Kaspers.

De weg naar de winst

In 'De weg naar de winst' kijken verschillende oud-deelnemers van het Songfestival terug op hun deelname. “Ik denk dat het soms nog steeds niet is gedaald. Mijn leven is compleet veranderd”, zegt Duncan Laurence. De singer- songwriter blikt in de documentaire van Cornald Maas terug op zijn songfestival-overwinning in Tel Aviv. “Ik heb wel eens gedacht; ben ik een andere dimensie ingeslagen? Hoe kan dit zo veranderen?”. 

Duncan Laurence sluit af met een advies voor andere jonge talenten. “Er zijn zoveel kansen in het leven, ik hoop dat ze dát zien. Gewoon gaan!”. Duncan’s mentor en creative director, Ilse DeLange, is in de documentaire openhartig over zijn deelname: “We dachten op een gegeven moment ook; als het niet lukt met die bal, dan flikkeren we die bal eruit”.

blockquote
Er zijn zoveel kansen in het leven, ik hoop dat ze dát zien. Gewoon gaan! 
Duncan Laurence

‘Bal-gate’

“Je moet altijd beginnen met de song. Want als je dan terug moet naar de essentie kun je met één lamp de wereld veroveren. (…) Echtheid wint altijd”, legt Ilse DeLange uit in De weg naar de winst. Ze doelt daarmee op de veelbesproken lamp die gebruikt is in de staging van Duncan Laurence. “Als we niet hard hadden gevochten, voor elk detail…”, zegt ze over de moeizame samenwerking met het productieteam in Tel Aviv. “Wat we eigenlijk wilden, kon allemaal niet. We hebben veel weggelaten, maar de kern en de essentie is overeind gebleven”. Over de uiteindelijke winst zegt ze emotioneel: “Ik was volledig lamgeslagen. Het ontroert mij nog”. 

The Common Linnets

Daarnaast blikt Ilse DeLange terug op haar eigen deelname voor The Common Linnets, een song die aanvankelijk op veel kritiek stuitte. “Alle dingen die er al zijn op het Songfestival, zaten verweven in de kritiek. En toen dacht ik: nu zijn we dus goed bezig. We moeten juist doen wat niemand doet”, reflecteert DeLange. “Zeker met betrekking tot het Songfestival moet een lied uitgesproken zijn. Dat is altijd beter dan proberen bij de massa te horen”.

De weg naar de winst, donderdag 14 mei om 21.30 uur op NPO 1.

Deel dit artikel