Muziek is de taal die we allemaal spreken. December staat bij AVROTROS in het teken van muziekprogramma’s. De muziek in de decembermaand wordt uitgevoerd door talentvolle kinderen en gevierde artiesten en musici. Muziek voor jong en oud. AVROTROS brengt muziek voor iedereen. Hieronder hebben we de alle muziekprogramma’s van deze maand overzichtelijk op een rijtje gezet.

START | André Rieu: Welcome to my World

De muziekmaand bij AVROTROS begint op woensdag 7 december om 19.05 op NPO 1 André Rieu: Welcome to my World. In dit programma krijgt iedereen een unieke gelegenheid om de wereldberoemde en geliefde vioolvirtuoos over de hele wereld te volgen.

Beste Zangers KiKa

Een eenmalige special in samenwerking met Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Henk Poort, Glen Faria, Maria Fiselier, Tabitha, Jaap Reesema en Tania Kross dragen KiKa een warm hart toe en zingen daarom de mooiste duetten om het belang van dit goede doel onder de aandacht te brengen. Er is geen hoofdgast, maar Jan Smit heeft Anita Meyer uitgenodigd om naast hem plaats te nemen. Beste Zangers KiKa is te zien op donderdag 8 december om 20.35 uur op NPO 1.

Junior Eurovisie Songfestival 2022

De twaalfjarige Luna vertegenwoordigt Nederland tijdens de internationale finale in Yerevan, Armenië. Luna zal haar nummer ‘La Festa’ zingen voor miljoenen kijkers in Europa. Luna’s optreden is zien op zondag 11 december om 16.00 uur op NPO Zapp.

START | De beste muziek uit 40 jaar TV show

Niet alleen de grootste buitenlandse acts die ooit bij Ivo te gast zijn geweest komen voorbij, maar ook de muziek uit de vaderlandse top krijgt een podium. De beste muziek uit 40 jaar TV show is te zien vanaf zaterdag 17 december om 23.40 uur op NPO 1.

START | Serious Request

AVROTROS-radio dj’s Sophie Hijlkema en Rob Janssen laten zich samen met 3FM dj Barend van Deelen tot kerst opsluiten in het Glazen Huis. Zij zetten zich in voor de ruim 100.000 kinderen in Nederland die niet veilig en liefdevol opgroeien. Serious Request is vanaf 18 december te luisteren op NPO 3FM.

Symphonic Christmas

De populaire Nederlandse boyband FOURCE schrijft geschiedenis: nooit eerder trad een boyband op met een symfonieorkest bestaande uit 90 muzikanten en een zangkoor met 50 vocalisten. Met een drietal bekende gastartiesten: de Grieks-Nederlandse zangeres Stefania, de Canadees-Nederlandse operazanger Lucas van Lierop en zangeres Gioia Parijs. De presentatie is in handen van Sosha Duysker. Symphonic Christmas is te zien op woensdag 21 december om 16.50 uur op NPO Zapp.

Kerst bij De Klassieken

Kom in de kerststemming met De Klassieken! Presentator Ab Nieuwdorp maakt, live in het Academiehuis in Zwolle, een sfeervolle kerstuitzending met live-optredens én publiek. Te horen zijn het Chimaera Trio, Vieve Brass en Sanne Bakker. Kerst bij De Klassieken is te horen op vrijdag 23 december om 09.00 uur op NPO Radio 4.

START | Op zoek naar…

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er niet naar één maar naar twee hoofdrolspelers gezocht: Danny en Sandy uit Grease! Frits Sissing opent de deuren voor het nieuwe talent en de strijd barst los om de felbegeerde plek van de T-bird en Pink Lady. Wie mogen zich na zeven liveshows Danny en Sandy noemen en de hoofdrol spelen in de musical Grease? Op zoek naar.. is te zien vanaf vrijdag 23 december om 20.35 uur op NPO 1.

De Top 2000 - De Opening

Traditiegetrouw opent AVROTROS-dj Bart Arens, om 00.00 uur, de Top 2000 met een mash-up. Hij maakt dit jaarlijkse muzikale meesterwerk door verschillende elementen uit Top 2000-platen bij elkaar te voegen. De openingsmash-up is een spectaculaire show vol Nederlandse gastartiesten en special effects. Op zaterdag 24 december om 22.40 uur op NPO 3 is De Top 2000 - De Opening te zien.

De Kerstmatinee

Op Eerste Kerstdag vindt de traditionele Kerstmatinee van het Concertgebouworkest in het Concertgebouw in Amsterdam plaats. Dit jaar dirigeert de Zuid-Koreaanse dirigent Myung-whun Chung 's Mahler's vijfde symfonie. Presentatrice Maria Fiselier introduceert het stuk en vertelt over de speciale band die het Concertgebouworkest met componist Mahler heeft. De Kerstmatinee is te zien op zondag 25 december om 15.00 uur op NPO 2.

Sterren NL Radio

Luister van 26 tot en met 30 december tussen 07.00 - 19.00 uur naar de Nederlandstalige Top 1000 op Sterren NL Radio. De beste Nederlandstalige tracks ooit gemaakt staan non-stop achter elkaar. Op 31 december hoor je in de Sterren NL Top 100 van 2022 de populairste Nederlandstalige hits van dit jaar. Vanaf maandag 26 december om 07.00 uur is de Nederlandse Top 1000 te horen op Sterren NL.

Nick, Simon & Garfunkel

De theatershow wordt afgewisseld met een aantal klassiekers van Nick en Simon, maar ook de minder bekende juweeltjes van de Amerikaanse idolen Simon & Garfunkel komen aan bod. Op maandag 26 december om 18.10 uur op NPO 1 is Nick, Simon & Garfunkel te zien.

Het Kerst muziekgala 2022

Jonge muzikale talenten treden op met bekende artiesten als Edsilia Rombley, Karsu, Kris Kross Amsterdam en OG3NE. In deze spetterende kerstshow verschijnt dit jaar ook weer de Grootste Schoolband van Nederland. Deze schoolband wordt gevormd door verschillende basisschoolklassen uit heel Nederland, aangesloten bij het Jeugd Educatiefonds. Speciale gast is de erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas: Koningin Máxima! Het gala wordt gepresenteerd door het vaste kerstduo Romy Monteiro en Buddy Vedder. Het Kerst muziekgala 2022 is te zien op maandag 26 december om 21.10 uur op NPO 1.

Portret Lee Towers

Lee Towers (76), de Nederlandse zanger die met zijn op Amerikaanse leest gestoelde gala-concerten een stukje Las Vegas naar Nederland bracht. Leen Huizer, zoals hij echt heet, werd bekend door hits als You’ll Never Walk Alone, Sweet Caroline en I Can See Clearly Now. In dit portret vertelt Lee zelf over zijn indrukwekkende carrière. Ook andere artiesten komen aan het woord over de zanger. Zo vertelt Anita Meyer uitgebreid over het vakmanschap en haar vriendschap met Leen. René Froger roemt het ondernemerschap en Hans van Amerongen, oud promotor van Ahoy, vertelt over de samenwerking bij de Gala of the Year shows. Portret Lee Towers is te zien op donderdag 29 december, 17.10 uur op NPO 1.

Toppers in Concert

Toppers Gerard Joling, Jeroen van der Boom, Jan Smit en René Froger vieren op grootse wijze samen met diverse gastartiesten Toppers in Concert 2022 in de Johan Cruijff ArenA. Het thema is Happy together 'The flower power edition'. Topper in Concert is te zien op zaterdag 31 december om 20.25 uur op NPO 3.

Muziekfeest van het jaar

Het grootste spektakel aan het eind van het jaar met muziek van eigen bodem. Zo zijn onder anderen Jan Smit, Snollebollekes, Rolf Sanchez, Emma Heesters, Mart Hoogkamer, Donnie, Paul de Leeuw, Jeroen van der Boom en Tino Martin te zien. De artiesten spelen met een groot symfonisch orkest onder leiding van Marcel Fisser. Muziekfeest van het jaar is te zien op zaterdag 31 december om 22.00 uur op NPO 3.

Deel dit artikel