In het AVROTROS magazine 'Uit en Thuis' van september spreken we met Songfestivalwinnaar Duncan Laurence. 

Hoe heb je de periode in Tel Aviv ervaren?

De periode in Tel Aviv was een van de drukste, meest bewogen en emotionele ervaringen uit mijn leven. Ik heb zo genoten van ieder moment. Dat kwam vooral door het team dat mee was. Van mijn manager tot de backingvocalisten, van Ilse tot aan de regisseur Hans Pannecoucke. We hadden allemaal een doel voor ogen: het zo goed mogelijk overbrengen van de song en daarmee hopelijk het inspireren, emotioneren en raken van de kijkers, thuis en in de zaal. Iedereen had een taak, een doel die hij of zij zich voor die weken had voorgenomen te behalen. En hoewel ik uiteindelijk degene was die voor Nederland op het podium stond, voelde het echt als teamwork. De sfeer van de twee weken zal ik nooit vergeten: als een bubbel, ver weg van de wereld erbuiten, maar toch zo met beide benen op de grond. Ook de mensen van de productie, Tel Aviv als stad en alle prachtige momenten daar met elkaar zal ik voor altijd koesteren.

Na de winst is er veel op je afgekomen. Kun je kort vertellen wat er zoal gebeurd is na je terugkomst in Nederland? 

Na mijn winst ging alles vrij snel. Vanaf het moment dat ik de trofee in mijn handen kreeg, is er een soort van achtbaan vertrokken. Maar ik geniet volop van de rit. Vanaf Tel Aviv begon de rit, langzaam takelde het karretje omhoog. Het winnen van de trofee voelde als de duw naar beneden. De momenten daarna als loopings. En ik? Ik geniet volop: met beide handen gestrekt in de lucht, maar nog altijd beide voeten stevig op de grond. Zo hou ik mezelf nuchter. Alleen dan kun je denk ik genieten van ieder moment: het winnen van het Songfestival, mijn allereerste festival optreden ooit en dan meteen op Pinkpop, het uitverkopen van mijn Nederlandse tour, het aankondigen en upgraden van een Europese tour, het bereiken van 50 miljoen streams op Spotify en het vooruitzicht op mijn eigen show in Ziggo Dome in maart volgend jaar. En dan vergeet ik nog een ding: volgend jaar Eurovision in Nederland. Deze achtbaan mag van mij nog heel lang duren.

Arcade is voor nu het enige nummer dat wij van jou kennen, maar neem aan dat je nog veel meer nummers op de plank hebt liggen. Kun je daar al iets over vertellen?

Jazeker! Ik heb in de afgelopen jaren veel geschreven. Voornamelijk voor mezelf, maar ook voor anderen, waaronder voor grote K-pop bands, zoals TVXQ, Franse DJ’s als Faul and Wad Ad. Met het schrijven van songs was ik dus niet onbekend. Sterker nog, ik ben al vaak naar steden als Stockholm en Londen gereisd om met andere muzikanten eigen songs te schrijven. Het creëren van nieuwe muziek is voor mij de kern van mijn carrière als muzikant: hetgeen wat ik altijd al gedaan heb en altijd zal blijven doen. Ik heb veel op de plank liggen. Ik ga ook zeker nog veel schrijven. Tijdens mijn tour krijgen mensen de kans om deze nummers te beluisteren. En: ik krijg de kans om mijn muziek te laten horen aan een publiek. Dat is zo’n mooi vooruitzicht, dat ik stiekem wens dat de zomer maar snel voorbij zal zijn en ik lekker mag gaan beginnen aan die optredens. Is het al oktober? 

In 2020 sta je in Ziggo Dome. Waarom moeten we daarbij zijn? 

Veel mensen kennen mij alleen van Arcade. Er zijn wat mensen die mij hebben gezien tijdens mijn optreden in het Zonnehuis en op Pinkpop en dus misschien iets meer kennen. Voor mij is Ziggo Dome de perfecte kans om te laten zien wat ik als artiest in huis heb: van nieuwe nummers tot aan staging en performance. Ik heb er zoveel zin in en ik voel aan alles dat ik klaar ben een show van dat kaliber neer te zetten. Dat is nu echt: “a small town boy in a big arcade”.

Wil jij aanwezig zijn Bij het Concert van Duncan Laurence in Ziggo Dome?

Het ongelooflijke succes van ‘Arcade’ op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv brengt Duncan Laurence op donderdag 26 maart 2020 naar Ziggo Dome. Zijn aankomende tournee van 11 concerten verkocht enkele uren na de winst helemaal uit. Een aansluitende show in de grootste popzaal van Nederland geeft dit succes een logisch vervolg. 

Bestel tickets

Deel dit artikel