De nummers die je luistert tijdens je pubertijd blijven je de rest van je leven bij. Dat zei presentator Jan Willem Roodbeen in zijn radioprogramma. Maar klopt dit ook?

Presentator Frits Spits denkt dat dit inderdaad klopt. "De liedjes die je als puber hoort dringen diep door in je wezen”. Vandaar dat je waarschijnlijk de nummers uit je puberjaren nog steeds luidkeels kan meezingen. 

Terug naar het moment

Neuromusicoloog Artur Jaschke kan dit bevestigen en zegt dat het alles te maken heeft met het associatief geheugen. Maar niet alleen de nummers blijven je bij, ook de omgeving en situatie waarin je het nummer voor het eerst hoorde. “Denk bijvoorbeeld aan je vrienden en familie. Die verbinding die we leggen is ons associatief geheugen. Door de neuroplasticiteit wordt iets gecreëerd waardoor het nummer je hele leven bijblijft en je terugbrengt naar dat moment".

De eerste keer

De magie van een eerste keer speelt ook mee volgend hoogleraar Erik Scherder. “Als bijvoorbeeld een eerste kus gekoppeld wordt aan mooie muziek en leuke nummers, dan onthoud je die nummers ook het beste."

Bron: Eenvandaag

Deel dit artikel