Op 22 oktober 2018 zou Robert Long 75 jaar zijn geworden. Een mooi moment om deze unieke zanger te eren voor zijn bijdrage aan het Nederlandse lied. 
 

Artistiek verzet

Robert Long (pseudoniem van Jan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman) groeide op in het gereformeerde dorpje Ederveen op het Gelderse platteland. Toen hij daar openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam stuitte dat op veel weerstand. Uiteindelijk werd de weerstand die zijn levensstijl bij zijn omgeving opriep de drijfveer voor zijn latere artistieke verzet. Als eerste Nederlander zong hij over homoliefde en schopte hij tegen het geloof; hij was vóór het milieu en tegen het kapitaal en de Kerk. 

Ernstig ziek

Op 11 december 2006 werd bekendgemaakt dat Robert terminaal ziek was en nog maar kort te leven had. Begin december van dat jaar werd hij met buikvlieskanker in het ziekenhuis opgenomen. Hij kreeg chemotherapie maar deze sloeg niet aan en werd daarom afgebroken. Robert Long overleed op 63-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Antwerpen. 

Brutaal en eerlijk

Robert nam geen blad voor de mond; hij durfde heel brutaal en eerlijk te zijn en maakte daarmee met zijn liedjes taboes bespreekbaar. Zijn teksten en muziek zijn voor vele artiesten zoals Brace, Paul de Leeuw, Simone Kleinsma en Jan Dulles van 3JS en vele anderen een grote inspiratiebron. Op de geboortedag van deze unieke zanger en onnavolgbare tekstschrijver staan we, samen met Paul Groot die hem vertolkte in de gelijknamige musical, stil bij zijn nalatenschap.
 

blockquote
'Flink zijn' vond ik heel lastig om te zingen. Ik hield het dan meestal niet droog.
Paul Groot over Robert Long

 

Deel dit artikel