De European Broadcasting Union (EBU) heeft belangrijke wijzigingen aangekondigd in de manier waarop het stemmen op het Eurovisie Songfestival 2023 zal verlopen.

  • Alleen stemmen van kijkers bepalen of landen zich plaatsen voor de finale
  • Kijkers in niet-deelnemende landen kunnen online stemmen
  • De stemmen van de jury worden, zoals voorheen, gecombineerd met de stemmen van de kijkers om het eindresultaat in de finale te bepalen.

De landen die zich uit de twee halve finales kwalificeren, 10 uit elk, worden voortaan uitsluitend bepaald op basis van de stemmen van de kijkers, in plaats van een combinatie van jury- en publieksstemmen zoals sinds 2009 het geval is.

En voor het eerst kunnen kijkers in landen die niet aan de wedstrijd deelnemen ook online op hun favoriete nummers stemmen. Deze stemmen worden bij elkaar opgeteld en omgezet in punten die hetzelfde gewicht hebben als één deelnemend land in zowel de halve finale als de grote finale. 

Professionele jury's, bestaande uit mensen uit de muziekindustrie, blijven bijdragen aan het resultaat van de grote finale, samen met kijkers in elk deelnemend land en degenen die internationaal stemmen.

 Martin Österdahl, de Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival, verklaarde: "In de 67-jarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival wordt er voortdurend geëvolueerd om relevant en spannend te blijven. Deze veranderingen erkennen de immense populariteit van de show door het publiek van 's werelds grootste live muziekevenement meer macht te geven. In 2023 zullen alleen de kijkers van het Eurovisie Songfestival beslissen welke landen de grote finale halen en, om de wereldwijde impact van het evenement te weerspiegelen, kan iedereen die naar de show kijkt, waar ter wereld hij ook woont, zijn stem uitbrengen op zijn favoriete liedjes. Door ook jury's van muziekprofessionals bij de besluitvorming over het eindresultaat te betrekken, kunnen alle liedjes in de grote finale op de breedst mogelijke criteria worden beoordeeld. We kunnen ook de traditie van het rondreizen in Europa en Australië om punten te verzamelen in stand houden en zorgen voor een spannend stemverloop waarbij de winnaar pas helemaal aan het einde van de show bekend wordt gemaakt."

Deel dit artikel