In de vijfde aflevering van Take a chance on me zien Nick, Simon en Kees welk effect het grote succes van de doorbraak heeft op ABBA. Ook spreken de heren met Lolo Murray, styliste die bevriend raakte met Agnetha. Tijdens deze bijzondere ontmoeting is de spanning van Kees zijn gezicht af te lezen, maar Lolo komt met een voorstel waarvan hij nooit had durven dromen…

Oorsprong van de naam ‘ABBA’

Eind 1973 waren Anni-Frid, Benny, Björn en Agnetha op zoek naar een juiste bandnaam. Manager Stig Anderson kwam met ABBA. Alleen kwamen ze er vrij snel achter dat die naam al bezet was door een bedrijf dat visconserven verkoopt. Stig Anderson trok de stoute schoenen aan, benaderde ABBA en vroeg om toestemming. Die kregen ze, onder één voorwaarde: ze zouden ABBA geen slechte naam mogen bezorgen.

Alexandra Charles

Na de overwinning op het Eurovisie Songfestival groeide ABBA uit tot een wereldberoemde band. De roem gaat hiermee gepaard. Een plek waar de bandleden ongestoord een leuke avond konden hebben, was de club van Alexandra Charles. Ook andere bekendheden als Sonny & Cher, Roger Moore en de Zweedse koning Carl Gustaf kwamen hier in alle rust een avond dansen. 

Nick, Simon en Kees hebben een bijzondere ontmoeting met Alexandra Charles. Met de voormalige eigenaar van de nachtclub lopen ze langs de locaties waar haar cafés waren gevestigd. Op de route treffen ze in de locatie van het derde café, deze plek kent een bijzonder hoogtepunt. In dit gebouw is de videoclip van ‘Dancing Queen’ opgenomen, ook zijn er foto’s gemaakt voor ‘Voulez-Vous’.

Een bijzonder voorstel

Van deze bijzondere opnamelocatie vertrekken de heren richting Hamburger Börs. Een gebouw met veel allure en dus de perfecte ontmoetingsplek voor een interview met een stijlvolle dame: haar en make-up artiest Lolo Murray. Vanaf eind jaren ’70 verzorgde Lolo Murray het haar en de make-up van ABBA. In deze tijd raakte ze zeer goed bevriend met Agnetha. Lolo stond Agnetha ook na haar ABBA-carrière altijd bij als haar styliste, persoonlijk assistent en vriendin. Kees vindt deze ontmoeting reuze spannend, maar Lolo komt met een voorstel waarvan hij nooit had durven dromen…

Ulf Andersson

In het hart van Stockholm vertelt saxofonist Ulf Andersson de heren graag over zijn turbulente carrière met ABBA. Andersson is een veel gevraagde saxofonist die al vanaf de jaren ’60 met beroemde jazz muzikanten en bekende bands de wereld over reisde. Ook ABBA klopte na de winst van het Eurovisie Songfestival bij hem aan. Ze doken samen de studio in en maakten een tournee door Australië, waar Ulf overdonderd werd door het effect van ABBA’s grote succes.

blockquote
Het leek wel of we op staatsbezoek waren.
Ulf Andersson over het grote effect van ABBA’s doorbraak.

Een bijzonder eiland

‘ABBA the Movie’ geeft een beeld van ABBA's tournee door Australië. In deze film wordt ook het eiland Viggsö in beeld gebracht. Na de tournee door Australië scheef de Zweedse popgroep op deze afgelegen plek hun muziek. Hier hebben ze met piano en gitaar prachtige nummers geschreven, onder meer de grote hits 'The Winner Takes It All’ en Mamma Mia’. Dit bijzondere eiland willen de heren graag met eigen ogen bewonderen.

Take a chance on me terugkijken

Prijsvraag

Vanuit Zweden hebben Nick, Simon en Kees ABBA lp’s meegenomen. Kans maken? Geef antwoord op onderstaande vraag:

Welk iconisch intro heeft saxofonist Ulf Andersson voor ABBA gespeeld?

Deel dit artikel