De heren verlaten hun stulpje in Queens om te ‘verkassen’ naar een appartement in Greenwich Village, Manhattan in hun weg de voetsporen van Simon en Garfunkel te vervolgen. Deze wijk in New York speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het folk muziekscene van de jaren 60. Onder anderen Bob Dylan, Jimmie Hendrikx, Nina Simone en ook Simon en Garfunkel zijn begonnen in de muziek venues van Greenwich.  

Erik Frandsen

In de Up & Up bar in Greenwich ontmoeten de heren in deze aflevering van Homeward Bound Erik Frandsen, iemand die zelf deel uitmaakte van deze muziekscene en een vermelding heeft in de Blues Hall of Fame. Tegenwoordig is Fransden nog te zien als acteur in series als Law and Order en The Blacklist. Een bijzondere ontmoeting met een bijzondere man… 

Samen met Erik Fransden wandelen ze door Greenwich en bekijken ze belangrijke plaatsen uit die tijd in de wijk en zingen ze het nummer over ‘Bleecker Street’ van Simon en Garfunkel voor Frandsen. Dat optreden maakt zo’n indruk op hem dat hij Nick en Simon uitnodigt om bij hem thuis langs te komen en op zijn gitaren te spelen, wat ze helaas moeten afslaan want ze hebben al plannen voor die avond. 

Fotoshoot in de metro

Het lijkt Simon geweldig om de cover van het 'Wednesday Morning 3 AM' album van Simon & Garfunkel na te maken, op dezelfde plek in de metro als waar zij ooit die shoot hebben gedaan. En gezien Kees zijn foto-ervaring bij het ‘Perfect Plaatje’ werd dit een professionele shoot met een prachtige uitkomst;

covershoot.jpg
Bron: Kees Tol
Wednesday Morning 3 AM
covershoot.jpg

The Bitter End

Nick en Simon hebben het voor elkaar gekregen op te treden in ’The Bitter End’, een venue waar niet de minsten hebben opgetreden: Van Morrison, Jackson Browne, Tracy Chapman, Neil Young, Stevie Wonder, allemaal gingen ze hen voor. 

blockquote
Iedereen die succes had in de jaren 60/70 heeft daar gespeeld, dat legt toch wel een enorme druk op onze schouders.
Nick Schilder

De spanning is af te lezen van de gezichten van Nick en Simon, ze staan namelijk ingepland na een tienkoppige band… dat is nogal een groot contrast. Maar optreden in deze venue is voor de heren ‘a dream come true’. Bekijk hier de optredens:

nick-simon-telefoonnummer-art-garfunkel-1280-720-homeward-bound.jpg
Bellen met Art Garfunkel
nick-simon-telefoonnummer-art-garfunkel-1280-720-homeward-bound.jpg

Een speciaal telefoonnummer

Kees komt na het inchecken in het nieuwe stulpje in Greenwich met een verrassing voor Nick en Simon; het telefoonnummer van Art Garfunkel, zijn privénummer. Het zweet breekt Simon uit: “Ik draai ‘m ff om en ik wil me niet vergelijken met Art Garfunkel… maar stel ik word gebeld op m’n privénummer door mensen die ik niet ken; “Hallo we zijn in Volendam en we draaien een documentaire, kom even naar de dijk”. Voel je ‘m?”

blockquote
Het is zo’n ver van mijn bed show geweest, dit is nooit in me opgekomen dat dit kon gebeuren.
Simon Keizer over bellen met Art Garfunkel

Toch trekken de mannen de stoute schoenen aan en bellen Art Garfunkel... helaas gaat hij na een paar keer overgaan naar voicemail. 

Al Grogoni

Ze gaan thuis op bezoek bij Al Gorgoni (a.k.a Pizzaboy, aldus Kees Tol), een gitarist die vooral bekend werd met zijn studiowerk in de jaren 60. Hij speelde een grote rol bij het opnemen van de tweede versie van ’Sound of Silence’, DE grote hit van Simon & Garfunkel. Een sympathieke man met wie ze een fijn gesprek hebben over die tijd.

Nick en Simon bedanken Al en zijn vrouw Camille voor hun gastvrijheid met een akoestische versie van ’Sound of Silence’ “Dit was prachtig Jullie hebben me aan iets heel belangrijks doen herinneren: als een nummer prachtig is met alleen een gitaar of piano, dan is het echt een goed nummer. Jullie hebben het prachtig gespeeld. Heel lieflijk, mooi gitaarspel. Het was een genot, dank jullie."

SOOS

Vrijdagavond om 20.00 uur praten Nick, Simon en Kees bij over de uitzending in de SOOS op YouTube. In de SOOS praten Nick en Simon iedere vrijdagavond om 20.00 uur samen na op YouTube, over het programma Homeward Bound. Kijkers krijgen ook de mogelijkheid om vragen te stellen via de live-chat, kletsen ze bij met Kees Tol, bespreken ze fragmenten uit de uitzending, kun je meedoen met de Homeward Bound-Quiz en sluiten ze af met een Simon en Garfunkel-liedje, uiteraard in de eigen stijl van Nick en Simon. 

Deel dit artikel