In de laatste aflevering van Nick, Simon & Kees: Homeward Bound komen de heren ineens weer heel dicht bij Art Garfunkel… 

Carnegie Hall

Ze bezoeken het archief van Carnegie Hall, het beroemde theater waar Simon and Garfunkel meerdere keren hebben opgetreden en waar ze ook hun laatste album hebben opgenomen. Daar praten ze met de historicus en archivaris van het theater; Gino Francesconi. Gino werkt al 45 jaar in het theater en is er begonnen als artiestenbegeleider, tegenwoordig houdt hij het archief bij en weet hij Nick en Simon van alles te vertellen over de keren dat Simon & Garfunkel er hebben opgetreden. 

Carnegie Hall is ook de plek waar de eerste strubbelingen tussen Simon & Garfunkel zichtbaar werden. Het nummer ‘Bridge over Troubled Water’ werd daar voor het eerst gespeeld en wordt volledig gezongen door Art Garfunkel want Paul Simon had geen rol in het nummer. Hij had het nummer wel geschreven maar qua toonhoogte paste het beter bij Art. Het nummer werd met een daverend applaus ontvangen en Paul Simon kon het maar moeilijk verkroppen dat Art Garfunkel er met de eer vandoor ging en hij zelf geen erkenning voor kreeg, zelfs niet van Art zelf. Met dit voorval ontstond het eerste zichtbare deukje in hun samenwerking. 

Harrison Funk 

In het appartement spreken de vrienden af met een bekende sterrenfotograaf; Harrison Funk. De man fotografeerde naast Simon & Garfunkel ook sterren als Michael Jackson, David Bowie, Johnny Depp, Nelson Mandela en heel veel anderen. Eén van de legendarische momenten in de carriere van Simon & Garfunkel is vastgelegd door Harrison; het Concert in Central Park een reünie uit 1981. De volgende dag spreken ze Harrison in Central Park over dit bijzondere concert en maakt hij een mooie foto van Nick & Simon.

El Condor Pasa

Het nummer El Condor Pasa van Simon & Garfunkel is geïnspireerd op een Zuid-Amerikaans volkslied. Paul Simon hoorde deze muziek voor het eerst in Parijs in 1965. Daar werd het gespeeld door een stel Zuid-Amerikaanse muzikanten met panfluiten. Op dit bekende volkslied schreef Paul Simon toen een nogal filosofische tekst. die de indruk wekte dat het nummer van generatie op generatie was overgegeven op dorpen in het Andes gebergte. Nick, Simon en Kees bezoeken op hun laatste dag in New York Javier Zapata. Een muzikant die heeft meegespeeld met Simon & Garfunkel bij de opnames van dit nummer.

Eind jaren '80 werd Javier als straatmuzikant letterlijk van straat geplukt om mee te spelen met Simon & Garfunkel. Nick & Simon spelen daarom vandaag, samen met Javier en zijn band, het nummer 'El Condor Pasa’ op een wel heel bijzondere plek in New York… Bovenop het dak van een wolkenkrabber, midden in New York! 

Ron Delsener

Ron Delsener is een echte New Yorker die met zijn charme en regeltalent die het schopte van een jongen uit een arbeidersgezin tot de top van de muziekindustrie. Hij stond aan de wieg van het organiseren van grote outdoor concerten, waaronder de gratis concerten in Central Park begin jaren ’80. Wat het nog bijzonderder maakt is dat hij bevriend is met Paul Simon en Art Garfunkel, dus dat brengt Nick en Simon weer een stapje dichterbij hun helden. En hij zorgt voor flink wat spanning als hij zijn telefoon pakt en Art Garfunkel belt... 

afl5-1280x720-nick-simon-kees-ron-delsener.jpg
Bron: AVROTROS
Nick, Simon, Kees & Ron Delsener
afl5-1280x720-nick-simon-kees-ron-delsener.jpg

Pete’s Candy Store

De vrienden sluiten deze prachtige reis af door nog een paar van die geweldige Simon & Garfunkel nummers te spelen, in het bijzijn van een aantal mensen die ze tijdens deze reis hebben ontmoet. Als een soort van bedankje voor hun medewerking. Gitarist Al Gorgoni was er ook, en die had als verrassing zijn vriend Rob Mounsey meegebracht. Wat blijkt, die stond op het podium bij het concert in Central Park, synthesizer te spelen en helemaal uit z’n dak te gaan. Een optreden met dus behoorlijk wat belangrijke toeschouwers voor Nick & Simon. 

Homeward Bound: de documentaire

De documentaire Homeward Bound, gemaakt door Nick, Simon en Kees over Simon & Garfunkel is vanaf zaterdagmiddag 20 juni om 12.00 uur te bekijken, hier op AVROTROS.nl. Daarnaast wordt de docu a.s. zondag 21 juni uitgezonden om 10.10 uur op NPO1.

Deel dit artikel