Dit vreemde jaar komt bijna ten einde, maar niet voordat er in december nog een paar mooie tentoonstellingen openen! We tippen er drie.

december---nieuwe-kerk.jpg
Bron: Evert Elzinga
Detail raam De Nieuwe Kerk
december---nieuwe-kerk.jpg

History & Royalty

5 december tot en met 11 april
De Nieuwe Kerk, Amsterdam

In de nieuwe tentoonstelling van De Nieuwe Kerk speelt het gebouw zelf de hoofdrol. Als een biografie vertelt de kerk zijn eigen geschiedenis aan de hand van de vele monumentale onderdelen. Hoogtepunt is een grote filminstallatie die het verhaal van 600 jaar De Nieuwe Kerk verbeeldt. 

december---surinaamse-school.jpg
Bron: Joyce, Sura en Surina Baag
Armand Baag, Familieportret Baag, 1989
december---surinaamse-school.jpg

Surinaamse School

12 december tot en met 31 mei
Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk zet een spotlight op Surinaamse schilderkunst. Meer dan 100 kunstwerken van 35 kunstenaars leiden de bezoekers langs de meest bijzondere werken van ca. 1910 tot 1985. De tentoonstelling opent een wereld van verhalen over de Surinaamse geschiedenis, spiritualiteit, het alledaagse leven in Suriname en maatschappelijke veranderingen. Van realisme tot abstract!

december---realisten.jpg
Bron: Collectie Museum Arnhem
Jan Mankes, Zelfportret met uil, 1911
december---realisten.jpg

Realisten

19 december tot en met 5 april
Stedelijk Museum Breda

Jan Mankes, Charley Toorop, Carel Willink, Pyke Koch en andere meesters van het neo- en magisch realisme zijn vanaf medio december te zien in Breda. De collectie is grotendeels afkomstig uit Museum Arnhem die zijn werken uitleent vanwege een grote verbouwing. Verwacht sfeervolle werken met een focus op ambachtelijkheid.

Deel dit artikel