De musea zijn alweer een maand open. Veel tentoonstellingen worden verlengd, maar er openen deze maand ook nieuwe. We tippen er drie die je niet mag missen. Deze maand staat in het teken van de natuur met de duurzame kunst van Claudy Jongstra, een korte film over natuur en toerisme en prachtige Hollandse luchten van de Bergense School.

Bron: Mali Arun // Foto: Thomas Ozoux
Mali Arun - Paradisus (2016)

Mali Harun - Paradisus

Te zien van 3 juli tot en met 13 september
FOAM, Amsterdam

Deze zomer is er naast alle fotografie in FOAM ook een bijzondere korte film te zien van de Franse filmmaker Mali Arun. Zij reisde naar het natuurreservaat Krka in Kroatië met de verwachting er ongerepte natuur te vinden. Het zou haar zoektocht zijn naar het oerbeeld van het aardse Paradijs. Daar aangekomen bleek het paradijs overgenomen te zijn door massatoerisme. Met pretentieloze beelden laat Arun Krka veranderen van groene oase naar apocalyptisch doemscenario. 

juli---claudy-jongstra.jpg
Bron: Heleen Haijtema
Claudy Jongstra
juli---claudy-jongstra.jpg

Claudy Jongstra. Inner Vitality. 

Te zien van 5 juli tot en met 1 november 2020
Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Claudy Jongstra maakt duurzame kunst, waarbij ze de natuur letterlijk en figuurlijk gebruikt. Voor haar is het maakproces net zo belangrijk als het eindresultaat. Onder de noemer ‘Inner Vitality’ ontwikkelt ze voor Rijksmuseum Twenthe een nieuwe tuin en een ruimtelijke installatie van meer dan 400 vierkantemeter. De innerlijke vitaiteit van planten en kruiden staat centraal. 

juli---kranenburgh.jpg
Bron: Collectie Kranenburgh
Arnout Colnot - Damlandermolen, Bergen Noord-Holland (1930)
juli---kranenburgh.jpg

De luchten van de Bergense School

Te zien van 8 juli tot en met 1 november
Museum Kranenburgh, Bergen

Begin vorige eeuw trokken kunstenaars weg uit de stad om zich te vestigen in kleine dorpjes te midden van de natuur. Kunstenaarskoloniën ontstonden. Zo ook in het kustplaatsje Bergen met zijn bossen, duinen en Noordzee. Museum kranenburgh laat je deze zomer en dit najaar helemaal op adem komen met een spannende presentatie van schilderijen van de Bergense School rondom het fenomeen lucht. Van zonnig blauw tot dreigend donker. 

Deel dit artikel