In maart openen er weer bijzondere tentoonstellingen door heel Nederland. We tippen er drie die je niet mag missen! Deze maand: bijzondere portretten, videokunst en straatfotografie.

maart_zwart.jpg
Bron: Landesmuseum, Hannover
Gerrit Dou - Tronie van een jongen met een tulband (ca. 1635)
maart_zwart.jpg

HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Te zien van 6 maart tot en met 31 mei
Het Rembrandthuis, Amsterdam

“Al jaren ben ik op zoek naar historische portretten van zwarte mensen zoals ik. Er moet toch meer zijn dan het stereotype beeld van bediende, tot slaaf gemaakte of karikatuur? Ik vond het alternatief in Rembrandts tijd: een portrettengalerij van zwarte mensen die volwaardig zijn verbeeld.” Dit zegt Stephanie Archangel, de conservator van ‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’. Deze tentoonstelling laat onderbelichte portretten van zwarte mensen zien en draagt op deze manier bij aan de beeldvorming over de zeventiende eeuw.

quiz_paik.jpg
Bron: Nam June Paik
Nam June Paik - TV Garden (1974-1977)
quiz_paik.jpg

Nam June Paik - The future is now

Te zien van 14 maart tot en met 23 augustus
Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk komt met een grote overzichtstentoonstelling van Nam June Paik, de pionier van de videokunst. De Koreaans-Amerikaanse kunstenaar wordt gezien als een van de meest visionaire en invloedrijke kunstenaars in zijn genre. Hij voorspelde bijvoorbeeld de toekomst van de digitale communicatie en het internettijdperk. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels.

maart_streetlife.jpg
Bron: Jamel Shabazz
Jamel Shabazz - The righteous brothers
maart_streetlife.jpg

Streetlife

Te zien van 21 maart tot en met 30 augustus
Museum aan het Vrijthof, Maastricht

Museum aan het Vrijthof zet een spotlight op twee straatfotografen. De Amerikaanse Jamel Shabazz (1960) fotografeert al 45 jaar het straatleven van ruig New York. Hans Rietveld (1942) vond zijn inspiratie ook op straat, maar dan in zijn geboortestad Maastricht. De twee fotografen verschillen in stijl en kleurgebruik, maar vinden elkaar in hun liefde voor het alledaagse en de ogenschijnlijk gewone momenten. 

Deel dit artikel