In mei openen er weer bijzondere nieuwe tentoonstellingen in de Nederlandse musea. Ben je op zoek naar een uitje en heb je keuzestress? Wij tippen vier kersverse expo’s die je niet wil missen. 

Wouter-Dam-Kunstmuseum-Den-Haag.jpg
Wouter Dam, Object, 2009. Kunstmuseum Den Haag
Wouter-Dam-Kunstmuseum-Den-Haag.jpg

Wouter Dam 

Kunstmuseum Den Haag
20 mei t/m 29 oktober 2023

Wouter Dam (1957) is een van de meest toonaangevende keramisten van Nederland. Kunstmuseum Den Haag toont het eerste overzicht van zijn ruim veertig jaar omvattende oeuvre. In deze tentoonstelling ontdek je hoe de klassieke vorm van een pot kan evolueren tot een keramische sculptuur.

vincent-van-goghs-laatste-maanden-van-gogh-museum.jpg
Vincent van Gogh, Landschap bij avondschemering (Auvers-sur-Oise, juni 1890). Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)
vincent-van-goghs-laatste-maanden-van-gogh-museum.jpg

Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden

Van Gogh Museum
12 mei t/m 3 september 2023

In samenwerking met Musée d’Orsay in Parijs presenteert het Van Gogh Museum een tentoonstelling over de laatste maanden van het leven van kunstenaar Vincent van Gogh. Deze periode was Van Gogh erg productief. In het Franse dorp Auvers-sur-Oise maakte hij een paar van zijn grootste meesterwerken. 

Een unieke kans om eenmalige en bijzondere schilderijen uit Musée d’Orsay en privécollecties te bewonderen. 

Willem-Paerels-Singer-Laren-Interieur.jpg
Willem Paerels, Interieur, ca. 1913, particuliere collectie
Willem-Paerels-Singer-Laren-Interieur.jpg

Liefde voor kleur 

Singer Laren
16 mei t/m 3 september 2023

Als je wel een beetje vrolijkheid kan gebruiken dan ben je bij deze tentoonstelling aan het juiste adres. Nederlandse en Belgische kunstenaars van rond 1900 hielden zich niet meer aan de plicht om de werkelijkheid zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Schilders als Piet Mondriaan, Jan Sluijters, Kees van Dongen en Leo Gestel kozen voor een revolutionair kleurgebruik.

Ruud-van-Empel-Breda-Stedelijk-Musuem.jpg
Ruud van Empel, Unititled (2004)
Ruud-van-Empel-Breda-Stedelijk-Musuem.jpg

Ruud van Empel – Arcadia

Stedelijk Museum Breda
13 mei t/m 24 september 2023

Ruud van Empel ontwerpt wonderlijke, hyperrealistische werelden met beelden die zijn samengesteld uit honderden door hem zelf gefotografeerde fotofragmenten. Al lijken het soms bijna schilderijen! 

De kunstenaar uit Breda verwierf internationale roem met zijn series waarin kinderen de hoofdrol spelen. Ze voelen zowel lieflijk als angstaanjagend. 

Deel dit artikel