Veel uitjes kunnen door corona niet doorgaan, maar gelukkig zijn de musea gewoon open! In november starten er weer bijzondere tentoonstellingen door het hele land. We tippen er vier.

Bob Ross - Happy Painting

8 november tot en met 11 april 2021
Museum MORE, Gorssel

Wie kent hem niet? Culticoon Bob Ross. Dankzij zijn immens populaire tv-programma 'The Joy of Painting' waarin hij op bijna hypnotiserende wijze in mum van tijd een landschap tevoorschijn toverde, werd Bob Ross wereldberoemd. Anno 2020 wordt hij herontdekt op Youtube, als schildercoach, maar ook als ultieme bron van ontspanning. Museum MORE brengt een vrolijke ode aan de landschappschilder en heeft daarmee meteen een primeur te pakken, want 'Happy Painting' is de eerste solotentoonstelling van Bob Ross ooit! 

november---rolling-stones.jpg
Bron: The Rolling Stones Archive
The Rolling Stones
november---rolling-stones.jpg

Rolling Stones - Unzipped

Fans verzamelt u! De eerste internationale tentoonstelling over 's werelds bekendste rockband komt naar Nederland. Aan de hand van ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend kijkje achter de schermen van Mick Jagger en consorten. Het Groninger Museum heeft de eer om als eerste land in Europa 'Rolling Stones - Unzipped te huizen. 

14 november tot en met 28 februari 2021
Groninger Museum

november---lisa-brice.jpg
Bron: Green Family Art Foundation
Lisa Brice, Untitled, 2020
november---lisa-brice.jpg

Lisa Brice

21 november tot en met 5 april 2021
GEM, Den Haag

Lisa Brice verandert met haar werk het perspectief van vrouwelijk naakt in de kunst. De vrouwen in haar werk zijn er duidelijk niet om de kijker te bekoren. Ze zijn verdiept in hun eigen bezigheden. Vaak refereren hun poses aan mediabeelden of iconische composities van kunstenaars als Manet, Degas en Picasso. Waar vrouwen eeuwenlang als passieve figuren werden afgebeeld - door en voor de mannelijke blik – verlegt Brice in haar werk het perspectief. 

november---ulay.jpg
Bron: The Artist, Courtesy of Ulay Foundation
Ulay, S'he, 1973-1974
november---ulay.jpg

Ulay was here

21 november tot en met 18 april 2021
Stedelijk Museum Amsterdam

In maart van dit jaar overleed de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay. Hij is vooral bekend van de performances die hij samen met toenmalig partner Marina Abramović maakte. Het Stedelijk Museum Amsterdam komt met een grote solotentoonstelling waar de focus juist ligt op zijn oeuvre voor en na zijn samenwerking met Abramović. Het werk van Ulay bevindt zich op het snijpunt van fotografie en een conceptuele benadering van performance- en body art. 

Deel dit artikel