De musea zijn voorlopig nog even dicht wegens de corona-maatregelen. Deze vijf bijzondere kunstwerken wachten met smart op je terugkeer! Lucas de Man vertelt je er alles over in Man & Kunst tijdens de Nationale Museumweek. 

Man & Kunst

In het kader van de Nationale Museumweek, die 20 april van start gaat, vertelt Lucas de Man in het programma 'Man & Kunst' de bijzondere verhalen achter kunstwerken. Elke aflevering wordt er een ander kunstwerk belicht. Zo komt de kunst gewoon naar je toe! En als de musea weer open zijn, weet je precies waar je naartoe moet sprinten. 

Man en Kunst zie je maandag 20 t/m zaterdag 25 april om 22.10 uur op NPO 2. Op dinsdag 21 april is er geen uitzending. 

'Tir (Shooting Altar)’ van Niki de Saint Phalle

Het werk ‘Tir (Shooting Altar)’ van Niki de Saint Phalle steekt schril af bij de vrolijke, voluptueuze sculpturen van vrouwen waar De Saint Phalle bekend om staat. De kunstenares maakte ook bloederige werken, zoals deze installatie. Dit altaar maakte ze door zakjes verf kapot te schieten. Symbolisch schoot ze op deze manier de hele, in haar ogen verrotte, maatschappij aan gort. Toen na een paar jaar de meeste woede eruit geschoten was, is ze zich gaan richten op het maken van de vrolijke Nana's

Kijk de Man & Kunst-uitzending over 'Tir (Shooting Altar) en Niki de Saint Phalle op maandag 20 april om 22.10 uur op NPO 2.

Tir-(Shooting-Altar)---Man-en-Kunst.jpg
 Niki de Saint Phalle - Tir (Shooting Altar)
Tir-(Shooting-Altar)---Man-en-Kunst.jpg

'Verlamd kind lopend op handen en voeten (naar Muybridge)' van Francis Bacon

Francis Bacon schilderde tal van schilderijen waarop hij mensen vervormde. Slechts eenmaal schilderde hij iemand met een daadwerkelijke handicap. Dat is het werk ‘Verlamd kind lopend op handen en voeten (naar Muybridge)’ dat te zien is in Kunstmuseum Den Haag. Bacon liet zich voor dit werk inspireren door fotograaf Eadweard Muybridge, die een beeldstudie deed naar de beweging van de mens. 

Kijk de Man & Kunst-uitzending over ‘Verlamd kind lopend op handen en voeten (naar Muybridge)’ en Francis Bacon op woensdag 22 april om 22.10 uur op NPO 2.

Verlamd-kind-lopend-op-handen-en-voeten-(naar-Muybridge)---Man-en-Kunst.jpg
Francis Bacon - Verlamd kind lopend op handen en voeten (naar Muybridge)
Verlamd-kind-lopend-op-handen-en-voeten-(naar-Muybridge)---Man-en-Kunst.jpg

De werken van vader en zoon Willem van de Velde

Vader en zoon Willem van de Velde waren niet zomaar 17e eeuwse schilders. Ze waren werkzaam als oorlogscorrespondenten op zee. Met gevaar voor eigen leven gingen ze mee met de oorlogsvloot om vanuit een klein bootje de zeeslagen vast te leggen. Wat niet alleen ongelooflijk moeilijk was, al dobberend tekenen, maar ook nog eens levensgevaarlijk. Deze fascinerende stukjes journalistiek zijn te zien in het Scheepvaastmuseum.

Kijk de Man & Kunst-uitzending over vader en zoon Willen van de Velde op donderdag 23 april om 22.10 uur op NPO 2.

De-werken-van-vader-en-zoon-Willem-van-de-Velde---Man-en-Kunst.-.jpg
Willem van de Velde de Jonge - Schepen op kalm water in de avond
De-werken-van-vader-en-zoon-Willem-van-de-Velde---Man-en-Kunst.-.jpg

‘Zelfportret’ van Joop Moesman

Zelfportret? Maar dat is toch duidelijk een vrouw. En Joop Moesman is een man. En toch is de kunstenaar wel degelijk te zien. Moesman zette zijn kijker graag op het verkeerde been, zo ook in dit schilderij. De Utrechter is de enige officieel erkende Nederlandse surrealist. Hij leefde zijn seksuele fantasieën uit in zijn werk dat destijds op veel weerstand kwam te staan. Ook nu in tijden van MeToo blijkt het werk van Moesman controversieel. Moesmans 'Zelfportret' en meer van zijn werk hangt in het Centraal Museum in Utrecht.

Kijk de Man & Kunst-uitzendingg over Joop Moesman en zijn 'Zelfportret' op vrijdag 24 april om 22.10 uur op NPO 2.

Joop-Moesman---Zelfportret---Man-en-Kunst.jpg
Joop Moesman - Zelfportret
Joop-Moesman---Zelfportret---Man-en-Kunst.jpg

'Zonnewijzer' van Ossip Zadkine

Dit beeld maakte de Russische beeldhouwer Ossip Zadkine om troost te bieden. Want wat is er nou troostender dan een knuffel van je moeder? Je kunt de omhelzing bijna voelen. De 'Zonnewijzer' staat in de beeldentuin van Kasteel Nijenhuis, het "buitenverblijf" van Museum de Fundatie. 

Kijk de Man & Kunst-uitzending over 'Zonnewijzer' en Ossip Zadkine op zaterdag 25 april om 22.10 uur op NPO 2.

Ossip-Zadkine---Zonnewijzer-Man-en-Kunst.jpg
Ossip Zadkine - Zonnewijzer
Ossip-Zadkine---Zonnewijzer-Man-en-Kunst.jpg

 

Deel dit artikel