Wereldberoemd, vervreemdend of hoopvol! Deze vijf beelden laten de veelzijdigheid en pracht zien van de beeldhouwkunst van nu en toen.

Hyperrealistische beelden 

De Australische kunstenaar Ron Mueck maakt hyperrealistische beelden, van heel klein tot supergroot. Leuk weetje, Mueck werkte ruim twintig jaar als poppenmaker voor televisie, film en commercials.

Mueck maakt zijn beelden met pigment, siliconen en fiberglas. Maandenlang werkt hij zorgvuldig voor de meest realistische kleur van de huid en de haren worden één voor één ingeplant.

Een wereldberoemd beeld

De Mona Lisa moet in het Louvre haar roem delen met een andere beroemdheid, de Venus van Milo. 

Dit halfnaakt staande beeld van Aphrodite, gebeeldhouwd uit Parian-marmer rond 120-100 voor Christus, is een eerbetoon aan de godin van de schoonheid.

Vervreemdende sculpturen 

De Australische kunstenaar Patricia Piccinini zet je aan het denken! Is het een mens, een dier, een plant of... een mix van dit alles? Het laatste, Piccinini maakt hybride wezens die een mix lijken van mens en dier. 

Piccinini brengt haar bijna levensechte, vervreemdende sculpturen op een hyperrealistische wijze tot stand. Ze gebruikt materialen als siliconen en menselijk haar, zo ook in onderstaand sculptuur 'Bootflower'. 

Patricia-Piccinini-Bootflower,-2015.jpg
Patricia Piccinini - Bootflower, 2015 | Courtesy of the artist and Borås Art Museum, Sweden
Patricia-Piccinini-Bootflower,-2015.jpg

Een beeld ter nagedachtenis

Voor vele Rotterdammers zal dit beeld van Ossip Zadkine geen onbekende zijn. Het beeld 'De Verwoeste Stad' is in 1953 onthuld op Plein 1940 in Rotterdam.

De kunstenaar heeft het beeld gemaakt om de zwartste dagen uit de Rotterdamse historie te herdenken, het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ossip Zadkine - De verwoeste stad.jpeg
Ossip Zadkine - De Verwoeste Stad, 1953, Rotterdam
Ossip Zadkine - De verwoeste stad.jpeg

Levensgrote beelden van Folkert de Jong

Kunstenaar Folkert de Jong maakt al 25 jaar levensgrote beelden van Styrofoam en purschuim dat normaal in de bouw wordt gebruikt. De beelden van de Jong hebben macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp.

Een knielend, kolossale roze figuur met een grote blauwe helm wordt omringd door elegant geklede soldaten die hun geweer of trommel in de aanslag hebben. De hele situatie toont een gevecht, een offerfeest en een dansscène.

Folkert de Jong - The Shooting of Watou.webp
Folkert de Jong - The Shooting...at Watou; 1st of July 2006, 2006
Folkert de Jong - The Shooting of Watou.webp

Nu te Zien! in Kunsthal KAdE

In de tentoonstelling ‘Ministry of Fear/Foam' zie je voor het eerst in Nederland zo'n groot oeuvre-overzicht van kunstenaar Folkert de Jong. Directeur van het Centraal Museum Utrecht Bart Rutten neemt in Nu te Zien! een kijkje in de Kunsthal KAdE in Amersfoort. 

Nu te Zien! zie je woensdag 22 februari om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Kijk Nu te Zien! terug

Deel dit artikel