Borduren, haken en breien is terug van misschien wel nooit weggeweest. Je ziet het op de catwalk, in het straatbeeld, op sociale media en in het museum! We delen vijf geborduurde en gehaakte kunstwerken om warm voor te lopen. 

1. Social (Distancing) Fabric van Karim Adduchi & World Makers Foundation 

Karim Adduchi (1988) maakte in coronatijd met tweehonderd wildvreemden dit collectieve borduurwerk. Iedereen die zich aanmeldde kreeg een envelop opgestuurd met naald, draad en een stof met een ontwerp van Adduchi. Vervolgens mochten ze het naar eigen smaak borduren. Verbinding en ontmoeting staan centraal in al zijn projecten en collecties. 

2. Red, Yellow and Blue van Orly Genger

Beeldhouwster Orly Genger (1979) haakt monumentale buitensculpturen. Voor een openbare installatie in Madison Square Park in New York maakte ze sculpturen van kreeftentouw dat werd verzameld langs de kust. De golvende structuur van het geverfde touw nodigt de bezoekers uit om er op te liggen en in te klimmen. 

3. De panorama’s van Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba (1951) maakt geborduurde panorama's die het verhaal van het Noord-Europese nomadische Sami volk vertellen. De Sami volgden traditioneel de rendierkudden in hun jaarlijkse voedseltrek, terwijl ze tegelijkertijd moesten vechten voor hun onafhankelijkheid.

Bekijk de documentaire over deze kunstenaar

Britta-borduurwerk.jpg
Borduurwerk van Britta Marakatt-Labba
Britta-borduurwerk.jpg
Borduurwerk-britta.jpg
Panorama borduurwerk over de geschiedenis van de Sami
Borduurwerk-britta.jpg

4. The Moment We Met van Sophia Narrett

Sophia Narrett (1987) begon als schilder, maar ruilde haar kwast in voor naald en draad. Nu maakt ze grote borduurwerken vol energie en erotiek. Het vaste palette en de traagheid van het borduren voelen voor Narrett als een bevrijding. 

5. ‘Natuurlijk’ van Tess van Zalinge

Tess van Zalinge (1989) heeft een fascinatie voor Nederlands erfgoed en haalt veel inspiratie uit ambachtelijke streekdrachtkennis en -technieken. Ze ontwerpt op de grens van couture en ready-to-wear en gebruikt bijna uitsluitend ongebruikte designersstoffen.

Nu te Zien! bij tentoonstelling 'Continue this thread'

Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN, bezoekt in het tv-programma Nu te Zien! de tentoonstelling ‘Continue this thread’. In deze tentoonstelling in het Amsterdam Museum verkennen de Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge de kracht van breien, haken en borduren. 

Kijk Nu te Zien! woensdag 12 april 2023 om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Kijk Nu te Zien! op NPO Start

Deel dit artikel