Is er meer tussen hemel en aarde? Spiritualiteit was en is een belangrijk thema voor kunstenaars. Deze vijf kunstwerken nemen je mee op een spirituele reis.

totem-sprituele-urgentie.jpg
Studio Poca - Totem (2021) in tentoonstelling Spirituele Urgentie van Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn
totem-sprituele-urgentie.jpg

Totem van Julie de Ruijter 

Deze rituele cirkel van totems is gemaakt door Julie de Ruijter van Studio Poca. Het werk is gebaseerd op de hartritmes van zestien vrienden en familieleden. Het hart is voor De Ruijter een brug tussen de tastbare buitenwereld en de onzichtbare binnenwereld. 

De veren, schelpen en stenen op de vloer benadrukken dat we als mensen onderdeel zijn van de natuur. Het verwijst naar oerrituelen en het kind zijn. 

Hilma-af-Klint-Altarpiece.jpg
Hilma af Klint - Altarpiece, No. 1, Group X, Altarpieces (1907). Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Foto: Albin Dahlström/ Moderna Museet.
Hilma-af-Klint-Altarpiece.jpg

Altaarstukken van Hilma af Klint 

Dit schilderij van Hilma af Klint (1862-1944) komt uit haar serie ‘The Paintings for the Temple’, die bestaat uit wel 193 werken. Het was haar grote opdracht, die ze kreeg van een van de hoge geesten waarmee ze communiceerde. 

Af Klint is een van de pioniers van de abstracte schilderkunst. Met gelijkgestemden vormde ze in 1896 de groep 'De fem', De Vijf. De groep geloofde dat ze in trance-achtige seances berichten kregen van mystieke wezens en hogere geesten, die ze automatisch noteerden en tekenden. 

schaduwen-spirituele-urgentie.jpg
Shertise Solano - Untitled (2022) in tentoonstelling Spirituele Urgentie van Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn
schaduwen-spirituele-urgentie.jpg

Mystieke verhalen en fabels van Shertise Solano

Dat het bovennatuurlijke kan inspireren, zien we ook terug bij multimediakunstenaar Shertise Solano. Ze groeide op met de mystieke verhalen en fabels van haar oma op Curaçao.

Met bewegende figuren die naar elkaar lijken te grijpen, grijpt ze terug op de geschiedenis van haar voorouders en creëert ze een magische wereld.  

Smoke bodies van Judy Chicago 

In de performance ‘Smoke Bodies from the On Fire Suite’ uit 1972 plaatste de feminstische kunstenaar Judy Chicago (1939) vrouwelijke figuren in de natuur, omringt door kleurde mist. Ze beeldt ze af als godinnen.

‘We hebben een God-figuur nodig die verder gaat dan geslacht. Zodat zowel mannen als vrouwen zichzelf in de Godheid kunnen zien’, aldus Chicago (Dazeddigital). 

natuur-spirituele-urgentie.jpg
Sophie Steengracht - Moon (2020) in tentoonstelling Spirituele Urgentie van Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Aad Hoogendoorn
natuur-spirituele-urgentie.jpg

Natuurlijke kunst van Sophie Steengracht

Sophie Steengracht (1991) laat zich inspireren door de natuur, maar werkt er ook mee. Haar werk ‘Moon’ is gemaakt met alleen natuurlijke pigmenten en de seizoensplanten uit haar eigen tuin. 

Nu te Zien! Spirituele Urgentie in Stedelijk Museum Schiedam

Een deel van deze kunstwerken is nu te zien in de tentoonstelling ‘Spirituele Urgentie’ in het Stedelijk Museum Schiedam. Jonge kunstenaars laten zien waarom spiritualiteit onmisbaar is bij hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling en het navigeren in deze complexe wereld. Ook worden er uitstapjes gemaakt naar bekende kunstenaars uit het verleden. Speciaal voor Nu te Zien! gaat Paulo Martina, directeur van de Musea Zutphen, op bezoek. 

Nu te Zien! zie je woensdag 1 februari om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

Kijk Nu te Zien! terug

Deel dit artikel